Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter nytt supervirus

Når svineinfluensaen møter sesonginfluensaen kan det dannet et nytt resistent virus.

KAN BLI HISSIGERE: — Hvis virusene tar opp genetiske egenskaper
fra hverandre kan det øke hissigheten, sier smittevernoverlege
Per Bjark ved Sykehuset i Vestfold. Foto: Thorbjørn Berg
KAN BLI HISSIGERE: — Hvis virusene tar opp genetiske egenskaper fra hverandre kan det øke hissigheten, sier smittevernoverlege Per Bjark ved Sykehuset i Vestfold. Foto: Thorbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En internasjonal forskergruppe advarer nå mot utfallet dersom svineinfluensaen og sesonginfluensaen når toppen  samtidig. De frykter utviklingen av et nytt og mer alvorlig virus.

Det er i siste utgave av Science at forskningsgruppen, som har base i Nederland, presenterer et scenario hvor mennesker som blir smittet av begge varianter samtidig, utvikler nye virus.

— Hvis virusene tar opp genetiske egenskaper fra hverandre kan det øke hissigheten. Det er en mulig risiko hvis vi får et samtidig utbrudd, sier smittevernoverlege Per Bjark ved Sykehuset i Vestfold til Tønsbergs Blad.

Resistent
Mutasjoner eller nyutviklinger som dette er ikke uvanlig. Det som gjør at akkurat dette hendelsesforløpet anses som alvorlig, er egenskapene i det vanlige influensaviruset.

— Grunnen til at de trekker fram dette, er at forrige sesonginfluensa var resistent til Tamiflu. De fleste influensavirus er det. Men med svineinfluensaen er resistens veldig sjeldent, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

— Hvis de to møtes, kan de blande sammensetning og dermed utvikle et nytt virus, sier Aavitsland til Dagbladet.

— Det trenger ikke engang skje en nyutvikling. Det kan være samme virus som får en mutasjon. Dermed kan vi ende opp med et  svineinfluensavirus som blir resistent, forklarer Aavitsland.

Aavitsland har tidligere uttalt at svineinfluensaen vil nå toppen i vinter, og at det da kanskje vil sammenfatte med den vanlige influensaens høysesong. Han tror likevel ikke at det er grunn til bekymring.

— Det er mer sannsynlig at vi vil se at det ene viruset vil dominere, fortrenger det andre. Vi har sett det andre steder. På den sørlige halvkule har svineinfluensaen fortrengt den normale, sier Aavitsland.

Vaksine
— Det beste vi kan gjøre for å forhindre en sammenslåing eller mutasjon, er å sørge for at folk blir vaksinert, sier Aavitsland.

Svineinfluensavaksinen blir tilgjengelig denne måneden. Folkehelseinstituttet antar at vaksineringen starter i siste halvdel av oktober.

— I første omgang er det risikogrupper og helsepersonell som tilbys vaksine. Men det er nok til alle, sier Aavitsland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling