Frykter nytt svik mot psykiatrien

- Manglene i tilbudet til de med alvorlige psykiske lidelser er ikke tilstrekkelig vektlagt. Budsjettet for 2003 blir svenneprøven som vil vise om opptrappingsplanen blir en realitet eller et svik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Slik reagerer Bjørg Njaa og Tor Øystein Vaaland på forslagene til oppfølging av opptrappingsplanen for psykisk helse i revidert nasjonalbudsjett. De er to av de som daglig slåss for en styrking av psykiatrien.

Ikke nok

- Helseminister Dagfinn Høybråten uttrykker vilje til å følge opp intensjonen i opptrappingsplanen, og vilje til å forhindre kutt i midlene til psykiatrien, men jeg har dessverre likevel liten tro på at dette som blir foreslått, er nok til å stoppe pengestrømmen over fra psykiatri til somatikk, sier Bjørg Njaa. Hun er leder av Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri, LPP.

Bjørg Njaa gjentar hva hun tidligere har sagt om at gjennomføringen av opptrappingsplanen går for sakte, og at det til nå er bevilget så beskjedne midler at det knapt kan kalles noen satsing.

- Forskjellen mellom myndighetenes virkelighetsoppfatning og den virkeligheten pasientene, de pårørende og brukerorganisasjonene opplever, er fortsatt dramatisk stor, sier Bjørg Njaa.

Hun viser til at helseminister Høybråten stadig gjentar at man må lytte til brukerne, men hun etterlyser at statsrådens positive vilje får større konsekvenser i praktisk politikk.

Opptrappingsplanen

Opptrappingsplanen for psykisk helse gjelder for perioden 1999- 2006. Det skal investeres for 6,3 mrd. kroner i løpet av perioden, og driftsutgiftene skal økes til et nivå som ligger 4,6 mrd. kroner over utgiftsnivået i 1998. Dette innebærer at det skal brukes om lag 24 mrd. kroner mer til psykisk helsevern i løpet av planperioden. Etter halve perioden - før årets revisjon av nasjonalbudsjettet - er det bevilget bare 4,6 mrd. kroner. Dette har utløst kraftig kritikk både fra pårørende, ansatte og brukerorganisasjoner innen psykisk helsevern.

Stort behov

Når det gjelder tilsagnet om bygging av ytterligere 460 boliger for psykisk syke i kommunene, slik at det i år er gitt tilsagn om i alt 900 slike boenheter, minner Njaa om at det er stor avstand mellom myndighetenes ambisjoner i psykiatriplanen og beregninger som er foretatt om behovet:

- I opptrappingsplanen er målet å bygge 3400 slike boliger. Jeg vet ikke hvordan det tallet er framkommet, men organisasjonen Mental Helse har i en beregning anslått det reelle behovet til å være 9000 boenheter, sier Njaa.

Tor Øystein Vaaland, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse, savner at de mangler som ble avdekket innen psykiatrien gjennom en rekke medieoppslag i vinter, blir reflektert i forslaget til revidert budsjett. Særlig gjelder dette tilbudet til de mest alvorlig syke, sier han.

- Det er for tidlig å slå fast hvorvidt opptrappingsplanen er gått av sporet. Der vil den avgjørende runden komme i forbindelse med statsbudsjettet for 2003. Fra da av må bevilgningene til psykiatrien dobles hvert år i forhold til det gjennomsnittet vi har sett de siste årene.

- Budsjettet for 2003 blir den store svenneprøven, sier Vaaland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer