Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror

- Frykter nytt terror-angrep

Philip Manshaus har skapt frykt og redsel i moskeen han angrep.

FRYKT: -Mange av medlemmene i moskeen frykter et nytt terrorangrep, forteller tidligere forstander i Al-Noor moskeen i Bærum Irfan Mushtaq. Mandag skal han vitne i straffesaken mot terroristen Philip Manshaus. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRYKT: -Mange av medlemmene i moskeen frykter et nytt terrorangrep, forteller tidligere forstander i Al-Noor moskeen i Bærum Irfan Mushtaq. Mandag skal han vitne i straffesaken mot terroristen Philip Manshaus. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

BÆRUM (Dagbladet): - Folk er redde, og frykter nytt terrorangrep, forteller Irfan Mushtaq i Al-Noor Islamic Centre. Moskeen i Bærum som 10. august i fjor ble utsatt for et terrorangrep av Philip Manshaus (22).

Moskeen var før terrorangrepet en menighet med rundt 900 aktive medlemmer. Aktiviteten var stor.

- Nå er det bare en tredel av de som før kom fast til moskeen, som våger å komme. Frykt, redsel og engstelse for et nytt terrorangrep, er årsaken til at mange ikke våger å komme til moskeen, forteller Irfan Mushtaq, som tidligere var forstander i Al-Noor moskeen.

NEKTER: Terror- og drapstiltalte Philip Manshaus (22) erkjenner ikke straffskyld for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og angrepet på al-Noor-moskeen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig tid

Fram til 10. august i 2019 var Al-Noor Islamic Centre, ifølge Mushtaq, en muslimsk menighet preget av få konflikter, ro og framtidshåp.

- Etter at terroristen angrep oss, har det vært vanskelig, veldig vanskelig. Fram til terrorangrepet var det alltid fullt da vi hadde fredagsbønn. Nå er det langt færre som våger å komme. Vel 300 brukte å komme til moskeen en normal fredag. Nå er vi rundt 100. Årsaken er frykt, sier Mushtaq.

- Hva er det medlemmene frykter?

- Et nytt terrorangrep. Både voksne og barn holder seg unna. De er urolige for at noe skal skje. Et nytt terrorangrep fra høyreekstremister. Det er en urolighet og redsel for at noen skal forsøke å fullføre det terroristene ikke klarte, sier Mushtaq.

ANKOM RETTEN: Rettssaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22) startet i dag. Video: NRK Vis mer

Frykt og redsel

Al-Noor moskeen i den gamle meieribygningen på Skui, var den første moskeen i Bærum. Menigheten har i flere år vært et samlingspunkt for muslimer i området.

- Vår opplevelse er at folk velger å holde seg borte, fordi de er engstelige.

Etter terrorangrepet bevilget Bærum kommune noen hundre tusen kroner til moskeen. Penger som er brukt til å sikre bygningen.

SKADER: Fortsatt er det tydelige skader etter terrorangrepet mot Al-Noor moskeen i Bærum. Irfan Mushtaq viser fram døra med skuddskader, hvor terroristen skjøt seg inn i moskeen.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKADER: Fortsatt er det tydelige skader etter terrorangrepet mot Al-Noor moskeen i Bærum. Irfan Mushtaq viser fram døra med skuddskader, hvor terroristen skjøt seg inn i moskeen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Skal vitne

Irfan Mushtaq mener det er viktig å få utbedret og pusset opp moskeen, slik at de kan kvitte seg med de synlige minnene etter terrorangrepet.

Mushtaq var selv til stede i moskeen den 10. august i fjor, da Philip Manshaus skjøt seg inn i bygningen.

Førstkommende mandag skal han vitne i straffesaken mot den 22 år gamle høyreekstremisten, som samme dag drepte sin stesøster i familiens hjem i Bærum.

Økonomiske problemer

To eldre menn klarte å overbemanne og uskadeliggjøre Manshaus, før noen ble alvorlig skadet.

- Hadde terroristen kommet dagen etter - søndag den 11. august - da vi feiret id (muslimsk høytid som markerer slutten på fastemåneden ramadan) og hajj (muslimenes pilegrimsferd til Mekka, en av islams fem religiøse plikter) tør jeg ikke tenke på hva som kunne skjedd, sier Irfan Mushtaq.

- Etter terrorangrepet har en stor del av inntektene våre forsvunnet. Vi har fått noe i statsstøtte, mens mesteparten har kommet fra kollekt fra medlemmene.

- Når to tredeler av de som brukte å komme, ikke lenger våger å gå i moskeen, sier det seg selv at vi har økonomiske problemer, sier Irfan Mushtaq.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!