Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter nytt utbrudd fra «Ildhalsen»

Tre er hittil funnet omkommet. Likevel blir Luis Egas boende under vulkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi er redde, men vi kan ikke forlate tingene våre, det lille vi eier, forteller Luis Egas til AP. Han er en av mange fattige Quicha-talende indianere som bor ved foten av den 5 023 meter høye vulkanen Tungurahua i Ecuador.

Det foreløpig siste utbruddet tok slutt før daggry torsdag, og sendte aske, kampesteiner og lava ned mot landsbyene nedenfor. Det 19-timer lange utbruddet krevde minst tre menneskeliv. Ytterligere to personer fryktes å ligge omkommet i ruinene, mens 30 savnede personer kom til rette i går. Flere av disse er på sykehus og får behandling for brannsår og andre skader.

- Vi hadde aldri trodd at Tungurahua skulle våkne slik, forteller Egas. Tungurahua betyr Ildhalsen på Quichua.

- Bør komme seg vekk

Ekspertene frykter nye utbrudd, og sier at faren ikke nødvendigvis er over.

- Vulkanen virker tilsynelatende rolig nå. Men energien bygges opp på innsiden, advarer vulkanolog Patricia Mothes fra en kontrollpost i nærheten av Tungarua.

Myndighetene i Ecuador har kalt området nedenfor vulkanen for rød sone og beordret tidligere i uka full evakuering. Like fullt nekter Egas og andre med ham å flytte på seg. I tillegg har mange av de 3000 som ble evakuert, returnert til hjemmene sine i helgen.

- Folk burde komme seg bort derfra. Problemet er at de ikke ønsker å dra, og vi vet ikke om vi bør bruke makt for å få dem vekk, sier den lokale politisjefen Jorge Ubidia.

SØRGER OVER SØSTEREN: Cecilia Samaniego mistet søsteren Betty til vulkanen. Ennå er ikke alle døde gjort rede for. Alle foto: Scanpix
SØRGER OVER SØSTEREN: Cecilia Samaniego mistet søsteren Betty til vulkanen. Ennå er ikke alle døde gjort rede for. Alle foto: Scanpix Vis mer

Det er forbudt å være på den vestlige siden av vulkanen, der Bilbao, landsbyen til Egas ligger. Innbyggerne på den nordøstlige siden av vulkanen der turistbyen Banos ligger, har blitt bedt om å forlate området frivillig.

Ødela innbyggernes livsgrunnlag

I Bilbao er 80 prosent av husene ødelagt og drikkevannet er forurenset. Omtrent 20 000 hektar med dyrket mark rundt vulkanen er dekket av et tykt lag aske.

- I tillegg har omtrent 350 kyr, griser og annet buskap dødd, og tusenvis av andre lider av åndenød og fordøyelsesbesvær, sier Patricio Donoso, lederen for landets landbrukskomite.

- Vi fryktet et stort utbrudd, men ikke i denne størrelsesordenen, sier Egas og titter på den pyroklastiske strømmen som fremdeles er varm, flere dager etter utbruddet.

Torsdagens utbrudd var det fjortende siden det første dokumenterte utbruddet i 1534. Etter å ha sovet i 80 år, våknet Ildhalsen igjen i 1999 og har vært aktiv siden den gang.

SPYDDE UT LAVA: Ildhalsen hadde sitt fjortende utbrudd på torsdag.
BILBAO - ETTER UTBRUDDET: Landsbyen er dekket av aske og annet tephra fra vulkanen.