STØTTESPILLERE PÅ ALLE KANTER: Barack Obama, her ved siden av fem år gamle Nick Aiello, hilser på en av sine fans, Miles Rawls, under en basketballkamp i Chicago i forrige uke. Obamas mange utnevnelser av superrådgivere har vakt bekymring. Foto: REUTERS/Molly Riley/SCANPIX
STØTTESPILLERE PÅ ALLE KANTER: Barack Obama, her ved siden av fem år gamle Nick Aiello, hilser på en av sine fans, Miles Rawls, under en basketballkamp i Chicago i forrige uke. Obamas mange utnevnelser av superrådgivere har vakt bekymring. Foto: REUTERS/Molly Riley/SCANPIXVis mer

Frykter Obamas tsarer overtar Det hvite hus

Mener presidentens superrådgivere truer demokratiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Halvannen måned inn i sin første presidentperiode, er det flere eksperter og medlemmer av Kongressen som er bekymret over Barack Obamas utstrakte ansettelse av såkalte tsarer, det vil si superrådgivere som skal se til at Obama-regjeringens store politiske initiativ blir satt ut i live.

Ideen om å ansette slike superrådgivere er ikke noe nytt i amerikansk politikk. Det var en tittel og funksjon president Richard Nixon innførte, da han ga William E. Simon i oppdrag å håndtere energikrisen på 70-tallet.

Sendt brev til Obama
Men Obama er den som har gått lengst i å ansette såkalte tsarer. Han har ansatt spesialrådgivere på store områder som helse- og velferd, økonomi, energi og bypolitikk. Og flere tsarer skal det bli innenfor veggene på Det hvite hus, langt utenfor kontrollsfæren til folkevalgte senatorer og kongressmedlemmer.

- De må sjelden vitne i kongresshøringer, og skjermer ofte informasjon og beslutningsprosesser, sier senator Robert C. Byrd til avisa The Los Angeles Times.

I forrige uke skrev den republikanske senatoren et brev til Obama, der han uttrykte bekymring for at veldet av rådgivere skulle gjøre politikken mindre åpen, transparent og etterrettelig.

- Tempoet og måten ansatte i Det hvite hus enkelt konsentrerer makt i egne hender kan true det konstitusjonelle systemet, mener Byrd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uklarheter
For å vise noe av forskjellen på en minister og en superrådgiver, bruker LA Times Obamas ansettelse av de to som skal reformere landets helsevesen som eksempel.

Mens guvernør Kathleen Sebelius må i gjennom høringer og nøye granskinger for å bli helseminister, kan Nancy-Ann DeParle, som skal være rådigver på det området, begynne i jobben med en gang.

Et annet, mulig ankepunkt mot tsarene er at mye av deres funksjon er å jobbe på tvers av departementene, nettopp for å få til godt samarbeid og brede politiske initiativ. Det reiser nye spørsmål om overlapping av roller og tåkelegging av hvem som egentlig har ansvaret.

For eksempel kan Obamas energitsar, Carol Browner, komme i konflikt med funksjonene til miljøverndepartementet, energidepartementet og andre departementer.

Som Albert Speer
Da William E. Simon i sin tid ble den første energitsaren fikk han klar beskjed om hva jobben hans var:

«President Nixon kunngjorde overfor regjeringen at jeg skulle ha absolutt autoritet, og sammenliknet jobben han ga meg med rollen Albert Speer hadde i det tredje riket.

Presidenten fortalte regjeringsmedlemmene at hadde ikke Hitler gitt Speer makten til å overkjøre det tyske byråkratiet, ville tyskerne blitt slått tidligere, og indikerte dermed at jeg ville ha noe av den samme makten», skriver Simon i biografien «A Time for Reflection».

I kulissene
Nå som Obama er i ferd med å ferdigstille sitt tsar-system, har presidentens rådgiver Jim Messina, kjent som «The Fixer», vært påpasselig med å presisere hva som er tsarenes rolle.

Messina understreker at tsarene rangerer under ministerne.

- Jeg har møter med dem. Jeg har ikke møter med ministerne, sier Messina, som selv har et beskjedent kontor uten vinduer i Det hvite hus.

- Tsarene gjør bare koordineringsarbeidet i kulissene, mens ministerne opptrer uttad, sier Obama-rådgiveren.

Det svaret beroliger ikke en bekymret senator Byrd.

- Hvis tsarene jobber i kulissene og ministerne bare er regjeringens talerør, setter det spørsmålstegn ved hvem som egentlig utformer politikken. De som fatter politiske vedtak må være etterrettelig og tilgjengelig for Kongressen og det amerikanske folk, mener Byrd.

HVEM BESTEMMER: Nancy-Ann DeParle (høyre), er den som har fått ansvaret for å gjennomføre Obama-regjeringens helsereform. Til venstre står guvernør Kathleen Sebelius, hun som er Obamas kandidat til å bli helseminister. Hvem av disse to får mest makt og innflytelse? Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
HVEM BESTEMMER: Nancy-Ann DeParle (høyre), er den som har fått ansvaret for å gjennomføre Obama-regjeringens helsereform. Til venstre står guvernør Kathleen Sebelius, hun som er Obamas kandidat til å bli helseminister. Hvem av disse to får mest makt og innflytelse? Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX Vis mer