Frykter Obamas tsarer overtar Det hvite hus

Mener presidentens superrådgivere truer demokratiet.

STØTTESPILLERE PÅ ALLE KANTER: Barack Obama, her ved siden av fem år gamle Nick Aiello, hilser på en av sine fans, Miles Rawls, under en basketballkamp i Chicago i forrige uke. Obamas mange utnevnelser av superrådgivere har vakt bekymring. Foto: REUTERS/Molly Riley/SCANPIX
STØTTESPILLERE PÅ ALLE KANTER: Barack Obama, her ved siden av fem år gamle Nick Aiello, hilser på en av sine fans, Miles Rawls, under en basketballkamp i Chicago i forrige uke. Obamas mange utnevnelser av superrådgivere har vakt bekymring. Foto: REUTERS/Molly Riley/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Halvannen måned inn i sin første presidentperiode, er det flere eksperter og medlemmer av Kongressen som er bekymret over Barack Obamas utstrakte ansettelse av såkalte tsarer, det vil si superrådgivere som skal se til at Obama-regjeringens store politiske initiativ blir satt ut i live.

Ideen om å ansette slike superrådgivere er ikke noe nytt i amerikansk politikk. Det var en tittel og funksjon president Richard Nixon innførte, da han ga William E. Simon i oppdrag å håndtere energikrisen på 70-tallet.

Sendt brev til ObamaMen Obama er den som har gått lengst i å ansette såkalte tsarer. Han har ansatt spesialrådgivere på store områder som helse- og velferd, økonomi, energi og bypolitikk. Og flere tsarer skal det bli innenfor veggene på Det hvite hus, langt utenfor kontrollsfæren til folkevalgte senatorer og kongressmedlemmer.

- De må sjelden vitne i kongresshøringer, og skjermer ofte informasjon og beslutningsprosesser, sier senator Robert C. Byrd til avisa The Los Angeles Times.

I forrige uke skrev den republikanske senatoren et brev til Obama, der han uttrykte bekymring for at veldet av rådgivere skulle gjøre politikken mindre åpen, transparent og etterrettelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer