FOR SAKTE: «Vi registrer at alvorlige saker ikke etterforskes med den nødvendige hurtighet og kvalitet», skriver Statsadvokatenes forening ved Kaia Strandjord til justisminister Knut Storberget. Foto: SCANPIX
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FOR SAKTE: «Vi registrer at alvorlige saker ikke etterforskes med den nødvendige hurtighet og kvalitet», skriver Statsadvokatenes forening ved Kaia Strandjord til justisminister Knut Storberget. Foto: SCANPIX Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Frykter ofrene ikke vil anmelde overgrep

Statsadvokatene drukner i papirarbeid. - Vi har nådd smertegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): - Vi frykter at rettsikkerheten i verste fall kan bli svekket, sier leder for Statsadvokatenes forening, Kaia Strandjord til Dagbladet.no.

I et brev til justisminister Knut Storberget (Ap) utrykker de bekymring over situasjonen:«Vi registrer at alvorlige saker ikke etterforskes med den nødvendige hurtighet og kvalitet».

- Dette gjelder spesielt seksuelle overgrep. Hvis dette blir forsømt, frykter vi at ofrene vil la være å anmelde overgrep, sier Strandjord.

84 prosent henlagt

I utredningen «Fra ord til handling», som kom ut i 2008, kom det frem at hele 84 prosent av voldtektsakene blir henlagt. I de få sakene hvor det tas ut tiltale er frifinnelsesprosenten mellom 20-30 prosent.

- Vi vet alle at det er viktig at etterforskningen av denne type saker kommer fort i gang. Da svekker det etterforskningen at det tar så lang tid, sier Strandjord, som frykter at tilliten til påtalemyndighetene blir svekket.

- Hvis vi ikke gjør noe fort risikerer vi at ofrene mister tilliten til rettsapparatet, sier Strandjord. Hun mener også at økonomisk- og miljøkriminalitet blir forsømt.

- Ikke nok kapasitet
- Det blir ikke etterforsket med den nødvendige hurtighet. Det er heller ikke nok kapasitet til å drive oppsøkende virksomhet i forhold til å avdekke narkotikasaker, menneskehandel, pirattaxivirksomhet for å nevne noe, sier Strandjord.

Statsadvokatenes forening mener at oppgavene har økt over evne.

- Vi har hele tiden fått mer og mer å gjøre uten å få de nødvendige ressursene. Nå har vi kommet til en smertegrense, sier Strandjord. Hun mener også etterforskningsoppgavene har blitt mer komplekse. Og at de drukner i papirarbeid.

MISTER TILLIT: 
- Hvis vi ikke gjør noe fort risikerer vi at ofrene mister tilliten til rettsapparatet, sier statsadvokat Kaia Strandjord.
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX .
MISTER TILLIT: - Hvis vi ikke gjør noe fort risikerer vi at ofrene mister tilliten til rettsapparatet, sier statsadvokat Kaia Strandjord. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

Drukner i byråkrati
- Den teknologiske utvikling har ført til en ressurskrevende etterforskning. En kan nevne dataanalyser, DNA-analyser, telefonanalyser, rusmiddelanalyser, narkotikaanalyser, økonomianalyser og etterforskningsanalyser verdrørende organisert kriminalitet. Vi drukner i byråkrati, sier Strandjord.

Politiets Fellesforbund har lenge klaget over manglende ressurser. Vinteren har vært preget av aksjoner mot det de mener er manglende ressurser til politiarbeid.

- Det har vært mye fokus på manglende ressurser til politiet, men hvis ikke det blir fulgt opp med ressurser til påtalemyndigheten er vi like langt, sier Strandjord.

Vil ha utvalg
Nå krever statsadvokatene at det settes ned et bredt sammensatt regjeringsoppnevnt utvalg som kan se på situasjonen.
- Utvalget bør blant annet ha bred påtaleerfaring, bred politierfaring, personer med erfaring fra samfunnsforskning. Utvalget bør ledes av en dommer med bred erfaringsbakgrunn også fra utvalgsarbeid, sier Strandjord.

Foreningen mener utvalget bør ha som mandat å se om det er nok med kapasitet til straffesaksbehandling, samt organisering av straffesaksbehandlingen. Med straffesaksbehandling menes det fra iverksettelse av etterretning og etterforskning, til saken avsluttes med dom.

- MÅ UTREDE: Statsadvokatenes forening krever at 
Justisminister Knut Storberget setter ned et bredt sammensatt regjeringsoppnevnt utvalg som kan se på krisen. Foto: Cormnelius Poppe / SCANPIX
- MÅ UTREDE: Statsadvokatenes forening krever at Justisminister Knut Storberget setter ned et bredt sammensatt regjeringsoppnevnt utvalg som kan se på krisen. Foto: Cormnelius Poppe / SCANPIX Vis mer