Frykter økologisk kollaps

Fortsatt tap av naturmangfold kan føre til at hele økosystemer kollapser, frykter miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

FN-rapporten Global Biodiversity Outlook, som legges fram mandag, advarer mot såkalte økologiske vippepunkt. Når det samlede presset mot økosystemer passerer kritiske terskler, kan hele økosystemet blir slått ut eller totalt endret.

- Da er det ikke lenger snakk om å miste enkelte arter, men at hele økosystem kollapser. Dersom for eksempel havforsuring og klimaendringer slår ut arter som er helt sentrale i næringskjeden i havet, kan det få enorme konsekvenser, sier Solheim til NTB.

FN-rapporten nevner korallrev, regnskogen i Amazonas og overgjødslede innsjøer og elver som eksempler på økosystemer som risikerer å «vippe over».

Dystert bilde

Global Biodiversity Outlook legges fram hvert fjerde år. 2010-rapporten gir et lite oppløftende bilde av klodens tilstand. FNs mål om å begrense tapet av naturmangfold innen 2010 blir ikke nådd. Utviklingen har tvert om gått feil vei. Vårt overforbruk av naturkapital har økt siden 2000, og overskrider jordas biologiske bærekraft.

Dermed svekker menneskene sitt eget livsgrunnlag, konstaterer rapporten.

Arter som ble vurdert som truet i forrige rapport, er i gjennomsnitt kommet nærmere utryddelse. Amfibier og korallarter er særlig utsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer