Frykter økt hat mot muslimer i Norge

Bystyrerepresentant Nasir Ahmed (Ap) frykter at folk kan få et galt inntrykk av muslimer etter at Anders Behring Breivik har kalt dem for voldtektsmenn, mordere og «jihadister».

BEKYMRET: Nasir Ahmed frykter for konsekvensene etter all den negative omtalten av muslimer som er gitt av Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BEKYMRET: Nasir Ahmed frykter for konsekvensene etter all den negative omtalten av muslimer som er gitt av Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 28 år gamle prosjektlederen i it-bransjen og AUF-eren hadde selv planlagt å reise til Utøya lørdag 23. juli, og hadde tanker om å framskynde reisen til fredag 22. juli. Det ble det ikke noe av. Han mistet flere gode venner.

Nå tenker han med bekymring på at han er midt i hatsiktet til terrortiltalte Anders Behring Breivik.

- Jeg er medlem av AUF, er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og jeg er en muslim som helst går i moskéen hver fredag, sier Nasir Ahmed.

- Sterkt medfølelse Han har sterk medfølelse for de pårørende og overlevende som nå må gjennomgå det han kaller oppgjørets tid i Oslo tingrett, og sier at det er viktig å stå sammen, uavhengig av kjønn og etnisitet.

Han tenker at straffesaken mot Behring Breivik handler om følelser, sterke inntrykk og mulige konsekvenser.

- Vi leser og hører at muslimer blir kalt for kriminelle voldtektsmenn og mordere. Muslimer er «jihadister» som har som mål å erobre Norge og Europa, og setter vårt demokrati i fare. Jeg tenker at dette blir svært vanskelig for unge muslimer å få definere sin egen muslimske identitet, sier Nasir Ahmed.

Han understreker at han setter stor pris på at Dagbladet avslører alle feilene til Anders Behring og forteller leserne hva som er fakta og hva som er feil. Likevel frykter han miljøer som har liknende holdninger som Behring Breivik.

- Mye bekymring Nasir Ahmed var selv i moskeen på Grønland da bomba eksploderte 22. juli.

- Først trodde vi det var et lynnedslag, så fikk vi vite at det var en bombe som hadde eksplodert i regjeringskvartalet. Da kunne jeg lese veldig mye bekymring i ansiktene til de andre som var i moskeen. De tenkte på hvilke konsekvenser det kunne få.

Rett etter angrepet på regjeringskvartalet ble muslimer kalt for terrorister og forrædere av nordmenn på gata i Oslo. Noen gikk til fysisk vold mot forbipasserende muslimer for å uttrykke sitt hat.

- Vi har ekstreme miljøer i det muslimske miljøet og i andre miljøer i Norge. Nå vil jeg gjerne oppfordre det etablerte muslimske miljøet om å jobbe kollektivt og aktivt mot disse miljøene. Det samme må vi gjøre i storsamfunnet. Jeg vil si som Eskil Pedersen, at vi alle har et ytringsansvar. Jeg mener vi ikke skal kvie oss for å ytre noe, men vi må alle tenke gjennom hvilke konsekvenser det vi sier kan få for andre, sier Nasir Ahmed.

- Ekstrem holdning I frykten han nærer ligger også det at Mulla Krekar er stevnet som vitne i retten.

- Han har også en ekstrem holdning, og kan bidra til å gi et feil inntrykk av muslimer. Hvis han skal vitne om islam, håper jeg at retten også vil høre andre med god kunnskap om vår religion. Hvis bare de mest ekstreme holdningene blir hørt i retten, frykter jeg for konsekvensene som kan komme når vi er ferdig med de ti ukene i Oslo tingrett, sier Nasir Ahmed.

OPPFORDRING: Nasir Ahmed oppfordrer det etablerte muslimske miljøet og storsamfunnet om å jobbe aktivt mot de ekstreme miljøene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OPPFORDRING: Nasir Ahmed oppfordrer det etablerte muslimske miljøet og storsamfunnet om å jobbe aktivt mot de ekstreme miljøene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer