Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter oljefiasko

WIEN (Dagbladet): OPEC lover markedet at organisasjonens 11 medlemsland skal gjennomføre produksjonskutt på 1,7 millioner fat olje daglig. Få tror at de greier å redusere dagsproduksjonen med mer enn 1,2 millioner fat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er dette OPEC-vedtaket i Wien i går egentig handler om: Dersom verdens oljeprodusenter skal oppleve en hyggelig prisoppgang utover sommeren og høsten, må OPEC oppfylle minst 70 prosent av avtalen. Greier de ikke det, kan prisene like gjerne begynne å rase nedover igjen.

- Jeg er skeptisk. Dette kan gå den gale veien, sier den framstående oljeanalytikeren F.K. Aljibury til Dagbladet.

I likhet med andre erfarne observatører i Wien vurderer han gårsdagens avtale som interessant, men neppe troverdig. Han og andre i miljøet bare rister på hodet av prisprognoser på 18 til 20 dollar fatet.

- Jeg ser ikke bort fra at vi heller får en ny priskrise i løpet av sommeren, sier Aljibury.

Markedet gjespet

Etter det korteste møtet i OPECs historie var over i går formiddag, reagerte markedet med et stort gjesp. Bare små prissvingninger ble notert.

Ved 15-tida i går var den såkalte Brent Spot-prisen på Nordsjø-olje for øyeblikkelig levering 13,40 dollar, 20 cent mindre enn mandag ettermiddag.

Dette skyldes at avtalen i realiteten ble inngått under uformelle møter tidligere denne måneden. Markedet ventet at OPEC skulle vedta kutt på 1,7 millioner fat fra 1. april. På samme måte visste markedet at Norge, Mexico, Oman og Russland skal kutte til sammen 400000 fat.

Samtidig skal Iran øke sin produksjon. Irans oljekvoter er en verkebyll for OPEC.