Frykter oljelekkasje

Sjøfartsdirektoratet har startet forberedelsene til eventuell nødlossing av 620 tonn med olje som er om bord i det grunnstøtte bulkskipet «John R».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg er det en god del dieselolje og smørolje om bord i skipet.

- I alt dreier det seg om betydelige mengder olje, sier overingeniør Magne Grønbech i

Sjøfartsdirektoratets avdeling i Tromsø til NTB. Grønbech regner med at fartøyet «Oljevern 02», som eies av Statens forurensningstilsyn, SFT, er klar til å dra ut til havaristen ved 23- tida i kveld. Da regner han med at oljevernutstyret er lastet om bord.

Fartøyet forventes å være ved havaristen kort tid etter midnatt, natt til tirsdag. Ytterligere kystvaktfartøy er også underveis til området. Fartøyet vil også ha med personell fra SFTs depot i Tromsø.

Arbeidet på spreng

Sjøfartsdirektoratet arbeidet mandag kveld med å kartlegge hvor bunkersoljen om bord i det grunnstøtte bulkskipet «John R» er plassert.

Det opplyser leder Norvald Moltubakk i Sjøfartsdirektoratets inspeksjonsavdeling til NTB. Bulkskipet står med baugen mot sør/sørøst. Skipet har ikke slagside, men baugen står høyt. Maskinrom og lasterom tok inn vann da skipet grunnstøtte.

Skipet har ikke last om bord, men ifølge kapteinens siste rapport til rederiet var det klokka 12 i dag, kort tid før grunnstøtingen, 620 tonn tung bunkersolje om bord.

- I tillegg var det 71,8 tonn dieselolje og 10 tonn smøreolje, sier Moltubakk til NTB.

SFT holdes orientert

Også andre tekniske spesifikasjoner enn oljetankene skal vurderes av Sjøfartsdirektoratet, som har det øverste ansvaret for operasjonen som er iverksatt for å hindre oljelekkasjer fra skipet. Dersom oljen lekker ut, overtar Statens forurensningstilsyn ansvaret.

SFT blir fortløpende orientert av Sjøfartsdirektoratet og kystvaktfartøy i området dersom det lekker olje fra «John R.». Det kypriotiske skipet gikk på grunn 3,5 nautiske mil vest for Grøtøy, nord for Tromsø, mandag klokken 13.25. Mandag kveld ved 22-tiden var det ikke registrert oljelekkasje fra skipet. Men Sjøfartsdirektoratet har startet forberedelsene til eventuell nødlossing. SFT har blant annet mobilisert mannskap og oljevernutstyr fra depotet i Tromsø.

Ifølge opplysninger fra kystvaktfartøyet «Lofothav» blåste det mandag kveld nordvest, frisk bris, til liten kuling i området der skipet har grunnstøtt. Det var 3-4 meter bølgehøyde. Værvarselet tilsier vinddreining mot sørøst og avtakende vind. Når det gryr mot dag tirsdag, vil SFTs fly gå på vingene for å overvåke området der «John R.» har grunnstøtt.

(NTB)