Corona

Frykter omikron-eksplosjon

Europeiske helsetopper er lamslått over den eksplosive smittespredningen i Sør-Afrika. De frykter nå at det er kun kort tid før omikronvarianten tar fullstendig over i Europa.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Sør-Afrika var det første landet som oppdaget smitte med omikron-varianten av SARS-CoV-2-viruset.

Landet opplever nå en eksplosiv økning i smittetilfeller, noe som gir grunn til å tro at omikron er den mest overførbare virusvarianten verden har sett til nå under pandemien, heter det i en artikkel i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Europeiske helsetopper frykter nå for en liknende utvikling i Europa, for selv om det foreløpig ikke synes som om omikronvarianten gir tilsvarende økning i dødsstatistikken, viser tall fra Sør-Afrika at unge mennesker, spesielt i de yngste aldergruppene, kan bli svært syke.

Antallet nye tilfeller blant personer som tidligere har vært rammet av covid-19, viser også at omikron synes å øke risikoen for reinfeksjon, hevder Sør-Afrikas nasjonale institutt for smittsomme sykdommer.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP Vis mer

I episenteret for det voldsomme omikronutbruddet – Gauteng, den folkerike provinsen med Pretoria og Johannesburg – viser hele 74 prosent av prøveanalysene de siste tre ukene av november at covid-19 skyldes den nye varianten.

Dermed frykter europeiske helsetoper at omikron raskt vil utkonkurrere den utbredte deltavarianten, som allerede hadde erstattet betavarianten som den dominerende.

Tar over

Med bare spredte tilfeller identifisert i minst 23 andre land, gir Sør-Afrikas erfaringer en pekepinn på hva som kan være i vente.

«Basert på matematisk modellering utført av ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), er det indikasjoner på at omikron kan forårsake over halvparten av alle SARS-CoV-2-infeksjoner i EU/EØS i løpet av de neste månedene», uttalte det europeiske instituttet for smittsomme sykdommer 2. november.

Den franske regjeringens vitenskapelige rådgiver, Jean-Francois Delfraissy, frykter at omikron kan ta deltavariantens plass allerede innen utgangen av januar.

SKREKKUTVIKLING: Den franske regjeringens vitenskapelige rådgiver, Jean-Francois Delfraissy, tror omikronviruset kan ha fortrengt deltavarianten i Europa allerede i løpet av januar. Foto: Shutterstock editorial
SKREKKUTVIKLING: Den franske regjeringens vitenskapelige rådgiver, Jean-Francois Delfraissy, tror omikronviruset kan ha fortrengt deltavarianten i Europa allerede i løpet av januar. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

- Basert på foreløpige data som har kommet de siste dagene, også fra utbrudd i Norge, ser det ut som omikron-varianten vil kunne dominere i flere europeiske land allerede før nyttår, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Hvorvidt den nye varianten kommer til å dominere i Norge, mener han vil avhenge av om vi får bremset smitten effektivt eller ikke.

FØLGER MED: Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad følger coronautviklingen tett. Foto: NTB
FØLGER MED: Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad følger coronautviklingen tett. Foto: NTB Vis mer

- Det er også avgjørende om tidligere gjennomgått deltasykdom eller vaksine delvis beskytter mot smittespredning eller ikke. Dette vil vi vite med større sikkerhet om noen dager, sier Nakstad.

Varsler nye tiltak

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol varsler at det kommer nye coronatiltak tirsdag.

- Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår, sier Kjerkol til NRK.

Helseministeren opplyser at det er nødvendig med nye kontaktreduserende tiltak.

- I morgen (tirsdag, journ anm.) kommer vi med ny tiltak fordi vi har fått en situasjon med mye smitte med delta-varianten. I tillegg har vi fått omikron på toppen som sprer seg raskt, sier Kjerkol til statskanalen.

Ifølge helseministeren er grunnen til strengere tiltak at det er problemer med kapasiteten i deler av helsevesenet og kapasitetsproblemer med testing.

Unge rammes

Antallet nye daglige tilfeller i Sør-Afrika dobles i en mye raskere hastighet enn i noen av landets tre tidligere bølger.

Heldigvis ser ikke landet en liknende økning når det kommer til covid-19-dødsfall, men det er andre bekymringer.

Rapporter fra sørafrikanske sykehus tyder nemlig på at unge mennesker har en framtredende plass blant nye smittetilfeller knyttet til omikronvarianten.

- Vi har sett en ganske kraftig økning i sykehusinnleggelser på tvers av alle aldersgrupper, spesielt blant dem under 5 år, sier Wassila Jassat, epidemiolog ved det nasjonale instituttet for smittsomme sykdommer.

Sør-Afrika har en lav vaksinasjonsrate på rundt 36 prosent av den voksne befolkningen, men raten er spesielt lav hos unge mennesker, spesielt menn.

- Ikke kontroll

Overfor VG uttalte Nakstad mandag morgen at norske helsemyndigheter ikke har kontroll på omikronvarianten.

- Vi har dessverre ikke kontroll fordi det dukker opp stadig flere bekreftede tilfeller, men også en del mistenkte tilfeller. Og siden denne varianten sannsynligvis er mer smittsom enn delta, så må vi nok forvente at den kan dukke opp nesten overalt i Norge nå, sier Nakstad.

Avdelingesdirektør Line Vold i FHI sa søndag til Dagbladet at det så langt er bekreftet 19 tilfeller av omikron-varianten i Norge. Mandag opplyste FHI at det ikke er meldt om nye omikron-tilfeller. Flere kommuner har imidlertid tatt kontakt med FHI vedrørende mistanke om omikron-smitte, og flere prøver er sendt til analyse.

Smittetallene i Norge er rekordhøye, og stadig flere blir smittet av omikronvarianten.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har tidligere sagt at hun er bekymret for utviklingen, og ville tidligere mandag ikke utelukke strengere tiltak i løpet av uka.

Ifølge døgntallet for mandag er det registrert 2576 coronasmittede i Norge. Det er 855 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 3510 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2572, så trenden er stigende.

Mandag var 295 coronapasienter innlagt på sykehus. Det er 33 flere enn fredag.

82 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 47 på respirator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer