KIRKEVALGET 2019

Frykter omkamp om vielse av homofile og lesbiske

Den konservative bønnelista vil reversere vedtaket om kirkelig vigsel av likekjønnede. - Skal vi beholde den breie og inkluderende folkekirka, må folk stemme, sier Trine Skei Grande.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) ga sin stemme til Åpen folkekirke da hun besøkte kirkevalglokalet i Gamlebyen og Grønland menighet, her sammen med partifelle Odd Einar Dørum, som er en av kandidatene på Åpen folkekirkes liste i Oslo. Bak valgfunksjonærene Thomas Jystad (t.v.) og Dag Standal. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) ga sin stemme til Åpen folkekirke da hun besøkte kirkevalglokalet i Gamlebyen og Grønland menighet, her sammen med partifelle Odd Einar Dørum, som er en av kandidatene på Åpen folkekirkes liste i Oslo. Bak valgfunksjonærene Thomas Jystad (t.v.) og Dag Standal. Foto: Gunnar Ringheim / DagbladetVis mer

Bønnelista stiller til valg i alle bispedømmer, bortsett fra Oslo og Sør-Hålogaland. Jo Hedberg, leder for Bønnelista, forklarer at den er etablert som et alternativ fordi kirken styres på en politisk måte og derfor er svært topptung.

SJEFEN: Jo Hedberg er initiativtaker og leder for Bønnelista som har støtte i den konservative fløyen i kirke-Norge. Foto: Bønnelista
SJEFEN: Jo Hedberg er initiativtaker og leder for Bønnelista som har støtte i den konservative fløyen i kirke-Norge. Foto: Bønnelista Vis mer

- Åpen folkekirke ønsker en sentralstyrt kirke, som vil kvele initiativ, frivillighet og dugnadsånd i kirken. Dette ser vi allerede godt i store deler av Kirke-Norge. Vi må finne ut hvordan vi kan føre kirkens ressurser ned til det lokale arbeidet så det kommer medlemmene til gode. Her er det snakk om i alle fall 300 millioner som bør omdisponeres, sier Jo Hedberg til Dagbladet.

Håkon Kolstad Varhaug (23), toppkandidat for Bønnelista i Agder og Telemark, begrunnet sitt engasjement i NRK 12. august:

«At kirka går inn for likekjønnede ekteskap og ikke anser det som synd, er skummelt. Fordi det er feil. For hvis du velsigner ei synd, kan du ikke få tilgivelse for den synda, for du erkjenner ikke at det er ei synd.»

Hver sjette stemte

Den norske kirke har tre millioner medlemmer, men bare 16,7 prosent av dem stemte ved forrige kirkevalg i 2015. Nå oppfordrer kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til å bruke stemmeretten.

- Sist var det en stor mobilisering for en åpen folkekirke. Den bør gjenspeile seg nå også. De som er medlemmer må bry seg om kirka si. Skal vi beholde den breie og inkluderende folkekirka, så må folk huske på å stemme ved kirkevalget, sier Trine Skei Grande.

DEMME OPP: Venstre-toppene Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum oppfordrer folk til å stemme ved kirkevalget for å demme opp for dem som vil senke taket i kirken. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
DEMME OPP: Venstre-toppene Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum oppfordrer folk til å stemme ved kirkevalget for å demme opp for dem som vil senke taket i kirken. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Venstre-lederen gir sin stemme til Åpen folkekirkes liste, der tidligere justisminister og partiveteran Odd Einar Dørum er en av kandidatene.

- Vi er veldig opptatt av at folk skal skjønne at den åpne folkekirka må bevares, ikke bare ved det første valget, men også ved neste valg. Den likestillingen som skjedde, der homofile, lesbiske og heterofile fikk samme plass i kirka i en ny vigselsordning – det er dette kampen nå står om, fordi Bønnelista vil omstøte vigselsvedtaket som gir homofile og lesbiske den samme rett som heterofile til å bli viet i kirka, sier Odd Einar Dørum.

Under radaren

Han minner om at kandidatene som velges til de 11 bispedømmerådene møter på Kirkemøtet, som er kirkas storting.

- Derfor er det viktig at folk som medlem av kirka er klar over at Bønnelista faktisk forsøker seg på omkamp. Striden har gått under radaren. Vi trenger oppmerksomhet om at striden ikke er over, og at folk kan gjøre en forskjell ved å møte opp i kirkevalglokalene, like ved kommunevalglokalene, der de kan bruke stemmeseddelen for kirkevalget, sier Dørum.

Trine Skei Grande frykter utfallet av lav valgdeltakelse ved kirkevalget.

- Kirkemøtet løftet taket i kirka uten å sparke noen ut. Men det er fortsatt noen der ute som vil senke taket igjen. Jeg er brennsikker på at folk flest vil ha ei kirke som aksepterer den bredden ei folkekirke skal ha. Men hvis mange nok ikke bryr seg, så taper vi det vi har vunnet, sier Trine Skei Grande.

Mistet 100.000

Jo Hedberg i Bønnelista mener kirken står overfor en stor bemanningskrise.

- Netto medlemsnedgangen er på over 100.000 de siste fire åra. Dette forteller nok bare at Åpen folkekirke er startet for å presse en politisk sak inn i kirken, sier han.

Hedberg opplyser at Bønnelista ønsker å sette de bibelske verdiene på kartet og styre kirken ut fra disse.

- Ingen instans utenfra kan komme og legge ned gode lokale initiativ og tanker. Bønnelista er for øvrig den eneste lista som har dette i sitt program. Hvis vi får styre kirken, vil vi bygge mange nye fellesskap med glede og mening, så politikerne ikke trenger å bekymre seg for noe, heller ikke for ensomhet i samfunnet, sier Jo Hedberg.

En annen retning

Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke og kandidat til bispedømmerådsvalget i Oslo, er glad for at sentrale politikere engasjerer seg i kirken.

LEDER: Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke i Oslo. Foto: Privat
LEDER: Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Dette kirkevalget er like viktig som i 2015, for i år har vi konkurrenter som ønsker å ta kirken i en helt annen retning, blant annet nekte homofile og lesbiske å gifte seg.

- Nå handler det om å fortsette å gjøre kirken mer åpen, inkluderende og demokratisk, og Åpen folkekirke er den eneste garantisten for at denne utviklingen kan fortsette, sier Gard Sandaker Nielsen.

Bønnelistas leder mener deres motstandere har lite å frykte.

- Når det gjelder samlivsvedtaket, skal det svært mye til for at det vil bli endret i denne perioden. Så verken likestillingsminister Trine Skei Grande eller Åpen folkekirke trenger å være nervøse for det, sier Jo Hedberg.