- FORVENTER ENIGHET: «Vi forventer at vi skal komme til enighet uten at våre flygninger skal bli påvirket», skriver Norwegians kommunikasjonssjef om diskusjonene med fagforeningene. Her er konsernsjef Bjørn Kjos foran et Norwegian-fly på flyplassen i Buenos Aires i fjor.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- FORVENTER ENIGHET: «Vi forventer at vi skal komme til enighet uten at våre flygninger skal bli påvirket», skriver Norwegians kommunikasjonssjef om diskusjonene med fagforeningene. Her er konsernsjef Bjørn Kjos foran et Norwegian-fly på flyplassen i Buenos Aires i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Frykter omplassering: Spanske kabinansatte truer Norwegian med streik

Diskusjoner med Norwegian i dag kan bli avgjørende.

Norwegians planer om base-nedleggelser har ført til trusler om streik.

Ifølge kabinansatte-fagforeningen USO i Spania er Norwegians tilbud om omplassering i virkeligheten en «tvungen mobilitet».

- Hvis ikke det finnes en løsning på saken, legger vi alle tiltak på bordet, inkludert streik, skriver USO i et ferskt notat til sine cirka 1000 medlemmer som Dagbladet har fått tilgang til.

- Kan miste forhandlingsrett

Hvis færre enn 10 av de omtrent 100 ved Palma-basen (PMI) lar være å søke om omplassering, mener USO at det vil koste dem alle dyrt.

- Alle arbeiderne ved PMI ville miste retten til å forhandle om erstatninger, heter det i notatet, som ble sendt ut for fire-fem dager siden.

TRUET MED STREIK: I en pressemelding 31. januar truet Ernesto Iglesias i USO med streik. Nå er han taus. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRUET MED STREIK: I en pressemelding 31. januar truet Ernesto Iglesias i USO med streik. Nå er han taus. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Dette skyldes ifølge notatet at loven angir en «terskel» for hvor mange som må være berørt for at oppsigelser skal regnes som «kollektive».

Berøres for få, kan de ifølge notatet miste retten til forhandlinger om vederlag utover det som allerede er avtalt.

Blant annet på grunn av dette, oppfordres medlemmene til å la være å si ja til tilbudet om omplassering.

- Alle scenarier åpne

Bakgrunnen for tilbudet om omplassering er at Norwegian har lagt fram planer om å avvikle seks mannskapsbaser - tre av dem i Spania - og kutte en rekke ruter.

- Selskapet sparer seg de økonomiske kompensasjonene ved en tvungen overføring, mens de selger det som noe frivillig, sa USOs luftfartsansvarlige Ernesto Iglesias om det som skjer i Spania, i en pressemelding datert 31. januar.

I den samme meldinga sa han dette om situasjonen dersom Norwegian går til oppsigelser eller ikke respekterer lovvilkårene:

- Vi holder alle scenarier for mobilisering åpne, inkludert streik.

Da Dagbladet kontaktet Iglesias i dag tirsdag, avslo han å kommentere saken.

Diskusjoner i dag

Ifølge lokalavisa Ultima Hora har også USOs generalsekretær for luftfart Rafael Bohóquez uttalt seg kritisk om Norwegians planer om omplassering.

«Selskapet prøver å hoppe over arbeidslovgivningen gjennom frivillige søknader om omplassering for arbeiderne under advarsel om oppsigelser», sa han til Ultima Hora etter et møte med lokale myndigheter fredag.

Dagbladet er kjent med at saken skulle diskuteres med Norwegian i dag, og at utfallet kan bli avgjørende for om det virkelig blir noen streik.

- Kjenner seg ikke igjen

Norwegians kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen skriver dette i en e-post med svar på Dagbladets spørsmål:

«Vi har god dialog med våre fagforeningsrepresentanter i Spania og kjenner oss ikke igjen i det bildet Dagbladet forsøker å konstruere. Vi forventer at vi skal komme til enighet uten at våre flygninger skal bli påvirket. Våre informasjonsprosedyrer har vært i tråd med lokale lover og regler, og vårt mål er å sørge for at så mange som mulig av våre kolleger fortsatt tilbys jobb etter basenedleggelsene i Spania. Sammen med lokale fagforeninger jobber vi nå med å finne løsninger, eksempelvis å tilby overføring til andre baser. De tiltakene som nå gjøres for å spare kostnader er helt avgjørende for at selskapet skal bli lønnsomt framover, og den økonomiske situasjonen har blitt tydelig kommunisert til alle i Norwegian, inkludert kabinansatte og piloter i Spania. Å påstå at begrunnelsen for basenedleggelser ikke er dokumentert stemmer dermed ikke. »