DEMONSTRASJONER: Slik så det ut da folk demonstrerte i Beograds gater på torsdag mot pågripelsen av Mladic . I dag er det varslet stor demonstrasjon.Foto: Marko Drobnjakovic/AP/Scanpix
DEMONSTRASJONER: Slik så det ut da folk demonstrerte i Beograds gater på torsdag mot pågripelsen av Mladic . I dag er det varslet stor demonstrasjon.Foto: Marko Drobnjakovic/AP/ScanpixVis mer

Frykter opptøyer idag

Ytterliggående nasjonalister demonstrerer mot utlevering av Radko Mladic klokka 19.00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEOGRAD (Dagbladet): Serbisk opprørspoliti er klare når serbiske nasjonalister mobiliserer til demonstrasjoner til støtte for den mistenkte krigsforbryteren Mladic.

Det radikale partiet, som organiserer den lovlige demonstrasjonen, sier at den vil foregå uten bruk av vold. Men politiet frykter andre ytterliggående grupper, og fotballpøbler.

Klokka 16 i dag var Dagbladet vitne til at tungt bevæpnet opprørspoliti rykket inn i alle gater rundt parlamentet, der demonstrasjonen skal avholdes. De var iført skjold, vester, hjelmer, batonger og legg- og skulderbeskyttere.

Oppjusterer sikkerheten -Situasjonen i Serbia etter arrestasjonen av Radko Mladic er stabil, men sikkerhetsbehovet er justert til det høyeste nivået, sier innenriksminister Ivica Dacic ifølge den serbiske radiokanalen B 92.

Det kan det være grunn til. Det endte med opptøyer da Mladics nærmeste kollega under krigen i Bosnia, Radovan Karadzic, ble fengslet og sendt til krigsforbryterdomstolen i Haag i 2008.

Blodige opptøyer var det også i fjor, da høyreradikale deomnstrerte mot en homoparade i Beograd.

Mladic ber om ro Men den ytterliggående gruppa 1389 ber sine tilhengere «vise dette regimet av forrædere at vi ikke er redd for deres trussler og undertrykkelse, og at vi er klare til å forsvare serbiske helter».

Formuleringen er en ganske klar oppfordring til vold. Navnet 1389 er heller ikke tilfeldig. Det var det året serberne tapte det legendariske slaget mot tyrkerne på Trostesletta utenfor Kosovos hovedstad Pristina.

OPPTØYER: Politiet måtte settes inn mot demonstrantene. Foto: Marko Drobnjakovic/AP/Scanpix
OPPTØYER: Politiet måtte settes inn mot demonstrantene. Foto: Marko Drobnjakovic/AP/Scanpix Vis mer

Men dette slaget svekket også tyrkerne, og hindret videre tyrkisk ekspansjon. 1389 er det sentrale året i serbernes myte om seg selv, om heltemot og lidelse, og ble brukt for alt det var verdt under de etniske krigene på 1990-tallet.

Mladic selv maner til ro fra sin celle. Ifølge Mladics advokat ber han sine tilhengere om ikke å ty til vold.

Mladic blir mest sannsynlig sendt til krigsforbryterdomstolen i Haag mandag eller tirsdag. Han vil bli stilt for retten for forbrytelser mot menneskeheten.

Hans mest alvorlige forbrytelse var trolig da han var ansvarlig kommandant da 8000 unge gutter og menn ble massakrert i Srebrenica i Bosnia i 1995.

PÅGREPET: Ratko Mladic blir trolig utlevert til krigsforbryterdomstolen mandag eller tirsdag. Foto: Serbiske myndigheter
PÅGREPET: Ratko Mladic blir trolig utlevert til krigsforbryterdomstolen mandag eller tirsdag. Foto: Serbiske myndigheter Vis mer