Frykter opptøyer under begravelse

Cincinnati forberedte seg lørdag på begravelsen av Timothy Thomas (19) som en uke tidligere var blitt skutt og drept av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at enkelte frykter at begravelsen av Timothy Thomas skal føre til nye raseopptøyer i byen, har politiet lovet å holde seg i bakgrunnen av hensyn til den sørgende familien.

Thomas var ettersøkt for 14 mindre forseelser, da han forrige lørdag ble skutt av en politimann. Politimannen sier han skjøt fordi han trodde Thomas trakk våpen. Thomas var ubevæpnet da han ble skutt.

Lørdag klokka 19.30 norsk tid skal Thomas begraves ved baptistkirken ikke langt fra nabolaget der han ble drept. Til tross for at Thomas' mor, Angela Leisure, flere ganger har bedt om at begravelsen skal gå fredelig for seg, er det ventet at mange vil bruke anledningen til protestdemonstrasjoner.

Raseopptøyer

Drapet på tenåringen førte til tre netter med raseopptøyer Cincinnati. Spesielt de fattige, afroamerikanske nabolagene ble rammet av opptøyene, der uromakerne kastet steiner, knuste vinduer, antente branner og angrep hvite bilsjåfører.

Byen har vært forholdsvis rolig etter to netter med portforbud. Bare folk som er på vei til eller fra jobb har hatt lov til å befinne seg i gatene etter klokka 20 om kvelden.

Men politiet arresterte 201 personer, hovedsakelig for brudd på portforbudet, natt til lørdag. Det var også meldt om noe uro, men stort sett har portforbudet klart å hindre mer bråk i gatene.

Thomas var den femtende i rekken av unge afroamerikanske menn som er blitt skutt og drept av politiet i Cincinnati, som hovedsakelig har hvite politibetjenter.

43 prosent av Cincinnatis 331.000 innbyggere er afroamerikanere og 54 prosent er hvite. Disse gruppene lever svært atskilt.

Etterforskes

De siste dagers hendelser har fått justisminister John Ashcroft til å love en undersøkelse av praksis, prosedyrer og opplæring av politistyrken i Cincinnati. Fredag kunngjorde han at advokater fra Justisdepartementet vil møte representanter for myndighetene i byen, og ledere i lokalsamfunnet for å diskutere problemene som førte til opptøyene.

Men Keith Fangman, president for politiets fagforening, gikk fredag til angrep på medienes dekning av saken, som han beskrev som «provoserende, rasistisk og urettferdig.»

-Vi er ikke en gjeng med nazistiske kjeltringer som forfølger og dreper svarte menn, sa Fangman.

Neste uke skal en storjury vurdere bevismaterialet fra skyteepisoden der Thomas ble drept, for å finne ut om aksjonen var berettiget. Også FBI har åpnet etterforskning av saken.

(NTB)