Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter ørken-elefantene i Mali er utryddet innen tre år

- Ser på mens elefantene blir slaktet.

KRYPSKYTTERE: WWF og FN anslår at flere enn 20 000 elefanter blir drept årlig i Afrika. De fleste må bøte med livet for å forsyne det øst-asiatiske markedet med støttenner. Bildet viser to drepte elefanter i Bambara-Maoude i Mali i 2015. Foto: Reuters / World Conservation Society / NTB Scanpix
KRYPSKYTTERE: WWF og FN anslår at flere enn 20 000 elefanter blir drept årlig i Afrika. De fleste må bøte med livet for å forsyne det øst-asiatiske markedet med støttenner. Bildet viser to drepte elefanter i Bambara-Maoude i Mali i 2015. Foto: Reuters / World Conservation Society / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elefantflokken som lever i ørkenen i Mali, er én av bare to flokker med ørkenelefanter i verden. Nå frykter dyrevernere at Malis øren-elefanter kan være utryddet innen tre år. 

16 elefanter har blitt drept i Mali så langt i år, mot i overkant av 80 i hele fjor, opplyser dyrevernorganisasjonen Wild Foundation, ifølge nyhetsbyråer Reuters.

- Mali ser på mens elefantene blir slaktet. Dersom det fortsetter i dette tempoet, vil alle være borte innen tre år, sier Susan Canney i Wild Foundation til Reuters. 

Bytter elfenben mot våpen Ørken-elefantene er ikke en egen art, men afrikanske bush-elefanter som har slått seg til i ørkenlandskapene i Namibia og Mali. 

Ifølge Reuters har krypskytterne i landet utnyttet seg av det voksende kaoset fra et islamistisk opprør og annen uro i landets nordlige områder, til å trappe opp jakten på elfenben.

Det har tidligere blitt dokumentert at elfenbenhandelen er med på å finansiere militiante grupper, som bytter elfenben mot våpen.

Selges på svartebørsen Den siste offisielle opptellingen som ble gjennomført i 2007, viste at landet hadde 350 elefanter. I årene som har gått siden har stadig flere elefanter blitt drept av krypskyttere hvert eneste år. Wild Foundation mener det er på tide at myndighetene i landet tar problemet på alvor.

- Vi har 50 voktere som venter på å bli utplassert, men de må vente på offisiell godkjenning og utlevering av skytevåpen fra regjeringen, sier Susan Canney i Wild Foundation til Reuters.

Elefantenes støttenner selges på svartebørsen for så mye som 43 000 kroner, hevder Canney. 
 
Historisk FN-resolusjon FNs hovedforsamling vedtok i fjor sommer en historisk resolusjon for å styrke innsatsen mot krypskyting og ulovlig handel med truede dyrearter. 

Vedtaket ble gjort i kjølvannet av at løven Cecil ble drept av en amerikansk tannlege i Zimbabwe. Saken vekket avsky over store deler av verden. 

- Som de fleste mennesker i verden er vi opprørte over hva som skjedde med denne stakkars løven. Jakt er delvis lovlig, dels ulovlig og det er denne resolusjonen som skal bekjempe de ulovlige delene av jakt, sa Tysklands FN-ambassadør Harald Braun den gang.

FN-resolusjonen som ble vedtatt i juli i fjor oppfordrer land til å «ta avgjørende skritt på nasjonalt nivå for å forebygge, bekjempe og utrydde ulovlig handel med dyr, både på tilbuds- og etterspørselssiden». 

Dyrevernere mener myndighetene i Mali ikke har tatt avgjørende grep for å følge opp trusselen mot elefantene i landet ytterligere, men det har blitt utplassert militærstyrker i Guorma-regionen de siste ukene for å trappe opp overvåkningen, skriver The Guardian. 

- Over 20 000 drept årlig Det er ikke bare i Mali situasjonen beskrives som kritisk. Ifølge WWF drepes det fire elefanter i timen i Afrika. Mellom 2011 og 2013 ble hele 20 000 elefanter drept årlig, viser en rapport fra FN. 

- Ulovlig handel med truede dyrearter er en av verdens største økonomiske kriminaliteter, med bånd til våpen- og narkotikahandel og terrorgrupper. Hvert år blir minst 22 000 afrikanske elefanter drept av krypskyttere, sa Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge til Dagbladet i juni i fjor

En undersøkelse organisasjonen Save The Elephants gjennomførte om salget av elfenben i Hong Kong på samme tid, viste at det i turiststrøket finnes hele 31 000 elfenbengjenstander til salgs, fordelt på 72 utsalgssteder.

Ifølge WWF viser rapporten at hele 90 prosent av produktene som selges går til det kinesiske fastlandet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media