FRYKTER TEST-REGIME: Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim frykter at en «test- og pugge-skole» blir resultatet hvis Høyre kommer til makta i Trondheim. Her sammen med ordfører Rita Ottervik (Ap) i 2003. Foto: Tom E. Østhuus.
FRYKTER TEST-REGIME: Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim frykter at en «test- og pugge-skole» blir resultatet hvis Høyre kommer til makta i Trondheim. Her sammen med ordfører Rita Ottervik (Ap) i 2003. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

Frykter Oslo-tilstander i Trondheimsskolen

Trondheims varaordfører bekymret over rektor-kaoset i Oslo - men får passet påskrevet av Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim mener det er urovekkende at en av tre Oslo-rektorer er skiftet ut siden januar i fjor, slik Dagbladet skriver i dag.

- Det høres helt skrekkelig ut. Dette er en fryktelig dårlig statistikk for Oslo-skolen. Enten mistrives de slik at de ikke orker mer, eller så skiftes folk ut for å få inn dem de mener er best skikket til å gjennomføre Høyres skolepolitikk, sier Knut Fagerbakke.

Ifølge tall fra Utdanningsetaten er 61 av 175 Oslo-rektorer byttet ut siden januar 2010.

- Alvorlig situasjon Assisterende direktør i Utdanningsetaten i Oslo, Kjell Richard Andersen, peker på at de fleste fortsetter i en annen jobb i Utdanningsetaten.

Han synes det er positivt at folk flytter på seg.

Knut Fagerbakke tolker statistikken helt annerledes.
- Det er en veldig alvorlig situasjon for Oslo-skolen når de ikke har stabilitet i ledelsen, sier han til Dagbladet.

«Test- og pugge-skole» I Oslo har skolebyråd Torger Ødegaard (H) og hans utdanningsdirektør Astrid Søgnen gått i bresjen for en skole hvor det legges stor vekt på tester i styringen av skolene. De har også egne Oslo-tester i tillegg til de nasjonale.

- Det er en test- og pugge-skole. De burde heller satse på læring og mestring, sier Fagerbakke.

Nå frykter han at noe liknende kan skje i Trondheim.

- Høyre viser mye til Oslo, og skryter av skolepolitikken i Oslo, så jeg antar at de vil gjennomføre noe av det samme hvis de kommer til makta i Trondheim, sier varaordføreren, som frykter «Oslo-tilstander» i Trondheimsskolen. Han sier likevel at han ikke tror det er særlig sannsynlig at Høyre får makta.

- Fei for egen dør Hans politiske konkurrent i Trondheim, Høyres ordførerkandidat Yngve Brox, slår kraftig tilbake.

- Før han frykter Oslo-tilstander i skolen, bør han ta innover seg at tilstanden i Trondheimsskolen på langt nær er god nok. Trondheim ligger tredje sist av de største kommunene i Norge, når det gjelder læreutbytte for elevene, sier Brox til Dagbladet.

Han sier også at 16 prosent av elevene i Trondheim ligger under den kritiske grensa for lesing.
- Det betyr at de ikke har knekt lesekoden, og det betyr enorme utfordringer senere i livet. Framfor å skremme med det han mener er negativt i Oslo, bør Fagerbakke feie for egen dør, sier Brox.

Hvis han og Høyre får makt i Trondheim, lover han å satse mye hardere enn nå på innholdet i skolen.

- Prøver uten verdi Knut Fagerbakke er bekymret over det som har kommet fram om juks i forbindelse med de nasjonale prøvene, hvor resultatene brukes til å måle skolene opp mot hverandre.

Han er overrasket over hvordan Oslo-skolen «bevisst har forsøkt å heve skolenes resultater» på de nasjonale prøvene. Han mener resultatene dermed blir fullstendig uten troverdighet.

- De nasjonale prøvene har ikke noen verdi, verken for skoler eller kommuner, sier Fagerbakke.

- Men Kristin Halvorsen fra SV er kunnskapsminister, og administrerer de nasjonale prøvene?

- Veldig mange i SV ønsker å kvitte seg med de nasjonale prøvene, men vi sitter i regjering med noen andre, og da må det bli kompromisser. Jeg tror dette er ett av dem, sier Fagerbakke.

Krangler om skolestandard Knut Fagerbakke skryter gjerne av resultatene i skolepolitikken, etter at han og Arbeiderparti-ordfører Rita Ottervik har styrt i Trondheim i åtte år.
- Vi har pusset opp 14 skoler, og 26 skoler er friskmeldt etter at de var nedsarvet da vi overtok, sier Fagerbakke.

Men heller ikke der synes Yngve Brox at SV i Trondheim har så mye å skryte av.
- Da inneklimaforskriften kom i 1997 var det over 40 skoler som ikke fikk godkjent. Vi var kommet halvveis i å få opp standarden da de rødgrønne overtok i 2003, sier han.