Frykter over 100 døde

Meldes om 148 døde. Bare 23 har kommet seg ut i med livet i behold, melder redningsmannskap. Var forsinket på grunn av tekniske problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du bilder eller tips om denne saken? Er du i Madrid? Kontakt oss på epost på 2400@dagbladet.no, send sms/mms til 2400, eller ring oss på +47 2400 00 00

•Slektninger og venner av personer som kan ha vært om bord i flyet kan ringe følgende nødnummer oppgitt av SAS og Spanair: +34 800 400 200

(Dagbladet.no): Opp til 148 mennesker er døde etter at et Spanair-fly av typen MD-80 skled av rullebanen på flyplassen Barajas i Madrid onsdag ettermiddag.

Det spanske innenriksdepartementet bekrefter at minst 45 er døde og 40 skadd, mens den spanske redningstjenesten rapporterer om 148 døde og minst 25 skadde.

En kilde i redningstjenesten ved flyplassen sier at bare 25 av de 173 om bord overlevde ulykken.

SAS Nordic, som eier Spanair, sier til Dagbladet.no at det var 166 passasjerer om bord. I tillegg var det seks crew.

Selv sier Spaniar at det var 164 passasjerer og ni ansatte om bord.

Selv om antallet omkomne og passasjerer er uklart beskriver lokale redningsmannskaper ulykken som en katastrofe. Etterssom ulykken inntraff ved takeoff er det svært sansynlig at det var fullastet av drivstoff.

Ulykken skal skyldes en feil i venstre motor som skal ha tatt fyr under takeoff, melder den spanske avisen El Mundo.

Hadde tekniske problemer

Nyhetsbyrået AP skriver at flyets avgang ble en time forsinket på grunn av tekniske problemer. En kilde ved flyplassen sier til avisen El Pais at flyet tok såvidt av før det krasjet og endte i en treklynge i enden av rullebanen.

Frykter over 100 døde

- Det er det nærmeste jeg har sett helvete. Kroppene var kokende, vi brant oss mens vi samlet de inn, sier redningspersonell til El Pais.

Røde Kors har satt opp flere telt på flyplassen for å hjelpe skadde, og flere skadde er sendt til sykehuset i La Paz. Elleve brannbiler arbeidet på området, og flytrafikken ble midlertidig stanset, men er nå i gang igjen.

Pårørende begynte også å komme til flyplassen i Barajas, hvor det er opprettet et kriseteam for dem.

Lokale aviser melder at ulykken skjedde idet flyet skulle ta av fra terminal 4. SAS bekrefter over Dagbladet.no at fmaskinen var på vei til Las Palmas på Gran Canaria.

Populær rute for nordmenn

Det er ikke kjent om det er nordmenn ombord i ulykkesflyet. Ruten brukes av nordmenn som drar mtil Gran Canaria utenom charterrutene. Spanair er Spanias nest største flyselskap etter Iberia.

- Det er ingenting som tyder på at det er nordmenn ombord i flyet. Vi har ingen indikasjoner på det, men følger saken, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen til Dagbladet.no.

Like før klokken 18.00 har UD ingen bekreftede meldinger på om det er nordmenn om bord.

- Vi er i tett kontakt med ambassaden og kriseteamet i Madrid. Men så langt har vi altså ikke fått noen informasjon eller indikasjoner på at det var nordmenn i flyet, sier han.

SAS-selskap

- Vi kan bekrefte at ulykken gjelder flight JK5022 fra Madrid til Las Palmas og at den fant sted klokken 14:45, sier Elisabeth Manzi, pressetalskvinne i SAS til Dagbladet.no.

- Vi jobber for å skaffe mer informasjon.

Hun vil ikke bekrefte opplysninger om passajertall eller hvor mange som er døde og skadede.

- Vi har ikke fått disse tallene bekreftet selv. Vi vet heller ikke enda hvilke nasjonaliteter som befant seg om bord. Passasjerlisten vil overleveres politiet og de vil ta den informasjonen videre, det er det som er normalt, sier Manzi.

Madrids borgermester, Alberto Ruiz-Gallardon, kom også til flyplassen for å følge med det som skjer med egne øyne. Også statsminister José Luis Rodríguez Zapatero var ventet til flyplassen.

Dagbladet.no kommer med mer.

STYRTET: Det er et fly av denne typen - en MD-80 fra SAS-eide Spanair som har havarert.
BRENNER FORTSATT: Et ukjent antall mennesker skal ha blitt reddet ut. Denne meldinger er ikke bekreftet.