Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter over 3 meter høy flomflo

Ventet opp mot 50 centimeter regn i New Orleans.

TREFFER LAND: Obama ber folk ikke utfordre skjebnen, og følge myndighetenes råd i forbindelse med orkanen. Foto: Gerald Herbert / AP Photo
TREFFER LAND: Obama ber folk ikke utfordre skjebnen, og følge myndighetenes råd i forbindelse med orkanen. Foto: Gerald Herbert / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Første vindkast med orkan styrke har nådd den flomutsatte sørstatsbyen New Orleans. Orkanens stormsentrum befinner seg nå rett utenfor byen, og ser ut til å ha stoppet litt opp.

Myndighetene har bedt tusenvis av innbyggere i lavtliggende områder om å evakuere, og advarer mot stormflo opp til 3,7 meter i byer i Mississippi, Alabama og Louisiana.

På NHC (National Hurricane Center) sine nettsider, kan du følge orkanens ferd.

NÆRMER SEG: Ruffin Henry leker seg med hunden Scout i de stigende vannmengdene i Lake Pontchatrain idet Isaac nærmer seg land i New Orleans. Foto: Chris Graythen / Getty Images / AFP
NÆRMER SEG: Ruffin Henry leker seg med hunden Scout i de stigende vannmengdene i Lake Pontchatrain idet Isaac nærmer seg land i New Orleans. Foto: Chris Graythen / Getty Images / AFP Vis mer

Vindkastene i stormen er målt til 130 kilometer i timen, og titusenvis er uten strøm.

I New Orleans er gatene tomme, og mange har spikret igjen dører og vinduer. Mange har valgt å søke ly i sentre som er satt opp i forbindelse med stormen.

Den tropiske stormen bygde seg opp til orkan før den traff land i Mississippi i natt norsk tid, og det er ventet opp mot hele 50 centimeter regn i New Orleans.

Demninger klare Stormen beveger seg relativt sakte, noe som betyr at det kan ventes lokalt store mengder nedbør, melder Hurricane Central.

MYE VANN: En restaurant Bayou La Batre har stengt på grunn av de store vannmengdene. Foto: G.M. Andrews / AP Photo
MYE VANN: En restaurant Bayou La Batre har stengt på grunn av de store vannmengdene. Foto: G.M. Andrews / AP Photo Vis mer

Det er akkurat sju år siden orkan Katrina førte til enorme ødeleggelser, og deminger som ble bygget etter orkanen er nå lukket og klare til å prøve å holde «Isaac» i tøylene.

President Barack Obama har erklært unntakstilstand og tusenvis av innbyggere har flyktet fra området for å slippe unna orkanen. Mange av de som er ingen har stengt seg inne og spikret igjen dører og vinduer.

- Jeg oppfordrer alle til å høre på myndighetspersoner og følge deres instrukser, også hvis de ber deg om å evakuere, sa Obama tirsdag.

OVERSVØMT: St. Louis i Mississippi etter at orkanen traff land i natt.   John Moore / Getty Images / AFP
OVERSVØMT: St. Louis i Mississippi etter at orkanen traff land i natt. John Moore / Getty Images / AFP Vis mer

- Dette er ikke tiden for å utfordre skjebnen. Dette er ikke tiden for å overse advarsler. Dere må ta dette seriøst, fortsatte han.

4000 soldater Over 4000 heimevernssoldater i Louisiana er kalt ut, inkludert 48 team i båter rundt New Orelans.

Byen, som har et bysentrum som ligger under havnivå, er spesielt utsatt for stormer, og innbyggerne håper nå de mange millionene som etter at Katarina herjet i 2005 ble brukt til å sikre byen mot lignende tilfeller, skal hjelpe dem denne gangen.

«Isaac» har drept minst 24 personer i Haiti og på den Dominikanske republikk, og har ført til betydelige oversvømmelser i Karibien.

HOLDER SEG INNE: En familie i Kiln i Mississippi velger å holde seg inne mens «Isaac» stormer utenfor. Foto: John Moore / Getty Images / AFP
HOLDER SEG INNE: En familie i Kiln i Mississippi velger å holde seg inne mens «Isaac» stormer utenfor. Foto: John Moore / Getty Images / AFP Vis mer

NHC (The National Hurricane Center) advarer mot store vannmengder og melder at «Isaac» kan starte mulige tornadoer langs kysten.

Også en annen tropisk storm, «Kirk», er på vei inn fra Atlanterhavet, men den er ikke ventet å bli like kraftig som «Isaac», og det er usikkert om den i det hele tatt vil treffe land.

FARE: Vannet flommer på en oversvømt strand i Biloxi, Mississippi. Foto: DAN ANDERSON / EPA
FARE: Vannet flommer på en oversvømt strand i Biloxi, Mississippi. Foto: DAN ANDERSON / EPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media