BEKYMRET:Aps Hadia Tajik er bekymret når hun ser fullmaktene i sammenheng med et forslag om å la PST dele overskuddsinformasjonFoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET:Aps Hadia Tajik er bekymret når hun ser fullmaktene i sammenheng med et forslag om å la PST dele overskuddsinformasjonFoto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Frykter overvåkingsdata havner i utlandet

Advokater og politikere frykter at overskuddsinformasjon fra Politiets sikkerhetstjeneste kan havne i hendene på utenlandsk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag vedtar Stortinget å gi PST utvidede fullmakter til å overvåke, og frykten er at overskuddsmateriale - også om uskyldige personer - fra slik overvåking kan havne hos andre lands etterretningstjenester, skriver Dagsavisen. Det skal blant annet bli lettere for sikkerhetstjenesten å hacke seg inn på datamaskiner og sette opp falske basestasjoner, og det blir anledning til såkalt dataavlesning.

Aps Hadia Tajik er bekymret når hun ser fullmaktene i sammenheng med et forslag om å la PST dele overskuddsinformasjon med Etterretningstjenesten, noe som også kan medføre at opplysningene deles med andre lands myndigheter.

- All overskuddsinformasjon ved bruk av skjulte metoder blir dermed gjort tilgjengelig for E-tjenesten. Det kan handle om opplysninger om tredjepersoner, som ikke selv er mistenkt i saken, sier Tajik.

Jon Wessel-Aas i Den internasjonale juristkommisjonen i Norge mener Stortinget ikke ser konsekvensene av det de vedtar.

- E-tjenesten har i dag ikke lov til å overvåke nordmenn på norsk territorium, sier Wessel-Aas. Men nå kan altså PST gi dem info som E-tjenesten ikke har lov til å hente inn selv.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram