Frykter pandemi

Indonesia er det sjuende asiatiske landet som innrømmer at viruset har tatt livet av millioner av kyllinger. Så langt er sju personer døde - og flere er smittet. Nå frykter forskerne en pandemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no)I Indonesia har flere millioner kyllinger dødd av fugleinfluensaen som herjer Asia. Viruset smitter også fra fugl til menneske, og har så langt drept sju. Seks i Vietnam, og trolig én i Thailand. Flere andre er smittet.

Også Vietnam, Kambodsja, Sør-Korea, Japan og Taiwan er rammet, og masseslakter kyllinger i håp om å kontrollere smittekilden. Thailandske myndigheter har satt flere hundre soldater og fanger i gang med å ta livet av landets kyllingbestand. Bøndene tør ikke selv. Så langt er over ni millioner kyllinger avlivet. Ifølge BBC News Online blir kyllingene lagt i sekker og begravd levende.

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra har visst om viruset i to uker, uten å informere folket. Han sier selv han ville avverge panikk. Ikke alle tror ham på det. Thailand er verdens fjerde største eksportør av kyllingkjøtt. Flere land har stanset all import av thailandske kyllingprodukter.

FAKTA

  • Fugleinfluensaen ble påvist i Italia for over 100 år siden.
  • Viruset antas å kunne ramme alle typer fugler, men visse arter, som kylling og kalkun, har mindre motstandskraft. Griser blir også smittet.
  • Viruset forårsaker et vidt spekter av symptomer. Alt fra mild uvelhet, til voldsomme symptomer med hurtig død.
  • Viruset ble første gang påvist hos mennesket i 1997. Den gang i Hong Kong, hvor 18 personer fikk diagnosen. 6 døde. Symptomene var feber, sår hals, hoste og alvorlige luftveisproblemer. Alle ble smittet etter nærkontakt med fugler. Den gang ble hele kyllingbestanden i Hong Kong, totalt 1,5 millioner fugler, drept i løpet av tre dager.
  • Viruset muterer svært raskt. Smitten spres med fuglene som overlever noen dager med viruset, gjennom gjennom nebb og avføring.
    Kilder: WHO og CNN.com

(

Muterer raskt

Verdens Helseorganisasjon (WHO) er bekymret over situasjonen. Det viser seg nå at viruset muterer så raskt, at det vil ta nærmere seks måneder å utvikle en vaksine mot sykdommen. Ikke få uker som de først trodde. Ekspertene har foreløpig ikke påvist smitte mellom mennesker, men frykter at fugleviruset vil koble seg sammen med andre virus som smitter mennesker i mellom. Og på den måten utvikle seg til å bli en dødelig og svært smittsom form for influensa.

Influensaviruset ser ut til å være resistent mot de vanligste og rimeligste influensamedisiner.

- Dette er en sykdom som dukket opp i utviklingsland. Vi trenger medisiner folk har råd til, sier talsmann Dick Thompson i WHO til nyhetsbyrået Associated Press.

- Viser sykdommen seg å smitte via mennesker, hvilket den hittil ikke har gjort, la meg understreke det, da blir det en virkelig utfordring, sier Thompson.

Frykter pandemi

Forskerne frykter at fugleinfluensaen er den neste katastrofale pandemien vi venter på. Influensapandemier opptrer gjerne tre eller fire ganger i løpet av et århundre. Spanskesyken som sveipet over verden i 1918 - 1919 kan ha tatt livet av så mange som mellom 40 - 50 millioner mennesker. Onsdag skal myndighetene i de berørte land og internasjonale influensaeksperter møtes i Thailand for å drøfte situasjonen.