Frykter patent på mennesker

Et patent som også kan åpne for kloning av mennesker er godkjent av patentkontoret i München. - Framtidsmarerittet er at noen tar patent på et menneske, sier Stefan Flothmann i Greenpeace.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det europeiske patentkontoret i München innrømmer at de har gjort en feil. Men de kan ikke trekke tilbake patentet

- Dette er en skandale, og helt klart ulovlig, sier sjef for genmanipulasjons-kampanjen til Greenpeace i Tyskland, Stefan Flothmann til Dagbladet :på nettet. Han jobber på miljøorganisasjonens Hamburg-kontor.

- De har innrømmet at de har gjort en feil, men kan ikke endre den før noen leverer en protest mot patentet. Vi er mange som jobber med å stoppe dette, og Greenpeace skal legge inn en protest, sier han.

- Vi har sett en slik utvikling før. For noen år siden ble et patent på manipulering av plantegener godkjent, til tross for at det ikke var lov. Det var stor motstand mot patentet, men så ble patentloven endret slik at manipuleringen ble tillatt. Akkurat nå sitter den tyske regjeringen og diskuterer hva de skal gjøre.

Moralsk slaveri

Flothmann reagerer sterkt på at det er mulig å ta patent på gener.

- Gener er ikke en oppfinnelse. Det er arv. Framtidsmarerittet er at noen tar patent på et menneske. Hva skjer da? Det kan lages kontrakter som pålegger mennesket å komme til undersøkelser hver annen uke for å se om det fungerer. Det vil bli et moralsk slaveri gjennom patentloven, sier han.

- For å være realistisk er ikke teknologien kommet langt nok til at mennesker kan klones. I tillegg finnes det en etisk konvensjon som slår fast at det ikke er tillatt å manipulere menneskegener. Men dette patentet viser at industrien vil i denne retningen.

Aksjonerte

I går blokkerte 90 Greenpeace-aktivister dørene til patentkontoret i München. De hang opp bannere der det sto «Slutt å avle opp mennesker» og «Ingen patenter på liv!».

- Denne kampen skal vi vinne. Vi skal sørge for at patentet blir trukket tilbake. Men vi trenger så mye støtte som mulig. Det er viktig at vi får vist at motstanden er stor. På lang sikt vil vi endre hele patentloven, for å hindre at noen kan ta patent på menneske-, dyre- og plantegener. Jeg tror vi kan få det til.

AKSJONERTE: 90 personer fra Greenpeace aksjonerte i Tyskland i går mot patenter på liv og genetisk materiale.