Frykter pengejuks og miljøkriminalitet

SFT har tretten renseanlegg langs norskekysten under oppsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): SFT er ikke fornøyd med farlig avfall-bransjen og frykter både pengejuks, brudd på sikkerheten og utslipp av farlig avfall. Blant annet er 13 behandlingsanlegg langs kysten under spesiell oppsikt.

Mange brudd

- Vi ser at det er mange brudd på regelverket som går igjen blant anleggene som tar i mot og behandler flytende farlig avfall fra offshorevirksomhet, sier Bjørn Bjørnstad i Statens Forurensingstilsyn (SFT).

Disse renseanleggene er under lupen til SFT: Wergeland-Halsvik - Dalsøyra, Franzefoss Gjenvinning - Fjell, Alexela Sløvåg - Dalsøyra, TWMA- Mongstad, SAR Tananger, Stena Metall - Mongstad, Baker Hughes, MI Norge - Mongstad, MI Norge, Aker Base - Tananger, MI Norge - Kristiansund , SAR Polarbase - Hammerfest, Perpetuum Waste Management - Hammerfest og Nordmiljø - Sandnessjøen.

(MI Norge opplyser til Dagbladet.no at konsesjonen i Kristiansund ikke er i bruk, og at anlegget på Mongstad har tilbakelevert sin konsesjon og ikke kommer til å drive med avfallsbehandling, journ. anm.)

Mangler kompetanse

Under en kontroll av fire slike anlegg i mai, fant SFT alvorlige mangler. Bjørnstad lister opp en rekke alvorlige problemer. Generelt er det for dårlig kontroll med renseanleggene og for dårlig forebyggende arbeid.

- En del mangler kompetanse, og vet ikke hvordan avfallet skal håndteres. Ofte mangler deklarasjonen som skal følge med avfallet. Det fører til at avfall ikke renses som det skal. Store lagre gjør at avfall ofte blir stående for lenge, og vedlikeholdet og beredskapen rundt hvordan unngå søl og lekkasjer er for dårlig, sier Bjørnstad.

HER LIGGER RENSEANLEGGENE: 13 anlegg langs norskekysten er blant farlig avfall-anleggene som SFT vil kontrollere nøye i tida framover. Illustrasjon: Google Earth/ Dagbladet.no
HER LIGGER RENSEANLEGGENE: 13 anlegg langs norskekysten er blant farlig avfall-anleggene som SFT vil kontrollere nøye i tida framover. Illustrasjon: Google Earth/ Dagbladet.no Vis mer

Det er de store mengdene oljeavfall som gjør at utslipp fra disse anleggene er så kritiske. I tillegg fører systemet til at det er lett å jukse med penger, mener Bjørnestad.

Åpner for pengejuks

- Selskapene får penger for å ta i mot miljøfarlig avfall, mens det koster dem å håndtere dette på en skikkelig måte. Det åpner for juks, sier Bjørnstad, men understreker at renseanleggene ikke skal stemples som skurkevirksomheter.

I dag samler SFT og Norsk forening for farlig avfall bransjen til et møte om avvikene i bransjen.

- Vi har en liste med saker vi vil ta opp med bransjen. Blant annet vil vi utfordre dem på å styrke kompetansen. Vi på vår side må bli strengere, og være mer kritiske i vurderingen av de tilbakemeldingene vi får fra bransjen, sier Bjørnstad.

Bransjeorganisasjonen Norsk forening for farlig avfall (NFFA) er opptatt av å få bukt med avvikene.

- Vi er i en bransje som uskadeliggjør og tar farlig avfall ut av kretsløpet og gjør en samfunnsnyttig innsats. Det er mange og seriøse aktører, men vi ser at det er en del avvik, og vi ønsker å ta tak i dette, sier leder for NFFA, Rolf Hansen.

- Har kontrollert for lite

Frykter pengejuks og miljøkriminalitet

Dagbladet.no har snakket med aktørene som er lista opp. Flere er åpne om at de har hatt uhell, og samtlige sier de at de er glade for at SFT setter fokus på bransjen og vil bli strengere.

- Ingenting er bedre enn å få luket ut useriøse aktører, sier avdelingsleder for farlig avfall i Stena metall, Torbjørn Stensrud.

Flere synes sågar at SFT har hatt for få kontroller.

- I andre land der vi opererer har vi vært vant til at myndighetene har hyppigere kontroller, sier manager i TWMA Norge, Jan Kåre Kroken.

Administrerende direktør for Alexela Sløvåg, Håkon Ivarson, mener også at SFT har fulgt for dårlig opp så langt.

- Vi tok over et anlegg som vi føler burde ha vært kontrollert bedre, sier Ivarson.

Eksploderte

Anlegget som firmaet tok over, tidligere Vest Tank i Gulen, var åsted for det ferskeste og verste eksempelet på miljøkriminalitet og brudd på sikkerheten i norske renseanlegg, og utgjør også bakgrunnen for SFTs bekymring for bransjen.

To tanker med såkalt avsvovlingsavfall eksploderte i mai i fjor. En vond lukt spredde seg, og folk ble syke med symptomer som sår hals, rennende øyne og hodepine. Ett år etter sliter mange fortsatt med helseplager. De tidligere eierne av Vest Tank er under etterforskning av Økokrim for mottak og behandling av avsvovlingsavfall uten nødvendig tillatelse. Et Brennpunkt-program avslørte hvordan produktet ble sendt videre til Estland for viderebehandling og deretter solgt som dårlig bensin i Vest-Afrika. Oljemegleren Trafigura, som leverte avfallet, er også anmeldt. Trafigura er også involvert i en sak der samme type avfall ble dumpet på en fylling i Elfenbenskysten, noe som førte til at 15 personer døde. Vest Tank er saksøkt for erstatning av lokalbefolkningen og av anleggets nye eiere, Alexela Sløvåg.

Opprydningsarbeidet pågår fortsatt, og mandag starter en stor helseundersøkelse av 800 personer, som skal pågå i fem år. De nye eierne opplyser at anlegget skal være en rein oljeterminal framover, og ikke drive med avfallshåndtering.

Bedrageri og ulovlige utslipp

Andre tilfeller er Petro Oil-saken i Kragerø og Aluscan-saken i Nesset på Nordmøre. Eieren av Petro Oil ble i fjor vår dømt for grove bedragerier av 30 millioner kroner, grov utroskap, falsk forklaring og flere brudd på forurensningsloven, blant annet ulovlige utslipp av miljøgifter i Kilsfjorden, ifølge NTB. Petro Oils forretningsidé var å ta imot og rense spillolje, med millioner i statstilskudd.

Aluscan, som drev med gjenvinning av aluminium fra slagg, ble i 2002 dømt til å betale fire millioner kroner i bot for grov miljøkriminalitet. I perioden 1997-2000 pumpet de betydelige mengder prosessvann med oksid rett ut i Tingvollfjorden, og deponerte over 35000 tonn mer dioksid enn de hadde tillatelse til, ifølge Aftenposten.

- Hendelser som Vest Tank-eksplosjonen var en nedtur for vår bransje. Det er en aura over avfallsbransjen som gjør at det er en oppgave for oss å holde oppe vårt renommé, sier Rolf Hansen i NFFA.

EKSPLODERTE: To tanker ved Vest Tank i Gulen i Sogn og FJordane eksploderte i mai 2007.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer