Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter penger til jordskjelvofre gikk til terrorister

Britisk og pakistansk politi etterforsker veldedig organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter jordskjelvet i Pakistan i fjor høst spilte organisasjonen Jamaat ud Dawa en stor rolle i å samle inn penger fra pakistanere i Storbritannia som skulle hjelpe ofrene for katastrofen.

Organisasjonen er samtidig en av de mest militante gruppene som opererer i Kashmir-området og i mai ble de stemplet som en terroristorganisasjon av amerikanske myndigheter, skriver the New York Times.

Nå frykter britisk og pakistansk politi at organisasjonen ga store beløp til mennene som er mistenkt for å stå bak terrorplanene i London.

Samlet inn penger i moskéer

Jamaat ud Dawa samlet inn mye penger i Storbritannia, først og fremst gjennom moskéene i London, Birmingham og Manchester. To etterretningsoffiserer i Pakistan sier pengene fra innsamlingen gikk til å betale flybilletter for de terrormistenkte.

- De pakistanske myndighetene har blitt bedt av Storbritannia om å etterforske forbindelsen mellom Jamaat ud Dawa og de mistenkte bak flyterrorplanene, sier etterretningsoffiseren til NY Times.

En tidligere britisk etterretningsoffiser bekrefter forbindelsen, men vil bare snakke anonymt. En rekke av pengene fra britiske moskéer har også gått til å finansiere militante aktiviteter i Kashmir.

Lederen for organisasjonen, Hafiz Mohammed Saeed, ble arrestert av pakistansk politi på onsdag.

JORDSKJELVOFRE: Jordskjelvet i Pakistan i oktober i fjor skapte et enormt behov for nødhjelp i området. Mye penger ble samlet inn fra pakistanere bosatt i Europa, nå frykter politiet at penger fra Storbritannia istedet ble gitt til terrorplanleggerne. Foto: Scanpix
JORDSKJELVOFRE: Jordskjelvet i Pakistan i oktober i fjor skapte et enormt behov for nødhjelp i området. Mye penger ble samlet inn fra pakistanere bosatt i Europa, nå frykter politiet at penger fra Storbritannia istedet ble gitt til terrorplanleggerne. Foto: Scanpix Vis mer

Veldedig og militant

Etter jordskjelvet i oktober oppfordret Jamaat ud Dawa britisk-pakistanere til å reise ned til katastrofeområdet for å hjelpe lokalbefolkningen. Flere hundre reiste nedover, blant annet flere av de terrormistenkte.

Den britiske politikeren, Nasir Ahmed sier det er mulig at de som reiste nedover kom i kontakt med militante muslimske organisasjoner i Kashmir. Jamaat ud Dawa ble svært populær blant innbyggerne i området fordi de hjalp dem når regjeringen sviktet.

- I de første dagene etter skjelvet var det bare de religiøse organisasjonene, de militante organisasjonene, som ville grave i ruinene og få nødhjelp inn til folket. Det er mulig at mange unge mennesker, som dro fra Storbritannia, falt i hendene på grupper som Jamaat ud Dawa, sier Ahmed til NY Times.

Organisasjonens hjemmeside skryter av å ha hjulpet 54.000 flyktninger etter jordskjelvet og hevder samtidig å være en av de mest fryktede militante gruppene i Kashmir.

image: Frykter penger til jordskjelvofre gikk til terrorister
FRYKT: Flypassasjerene på Heathrow i London møtte bevæpnet politi i forrige uke. Frykten for terroraksjoner mot britiske og amerikanske fly var stor etter at planene ble avdekket torsdag.