MINISTERBESØK: Fungerende justisminister Trond Giske  ( i midten) sammen med Sturla Forås ( til venstre), som fikk huset sitt ødelagt i leirraset fredag, og ordfører Morten Stene under besøket på rasstedet ( i bakgrunnen) i dag.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
MINISTERBESØK: Fungerende justisminister Trond Giske ( i midten) sammen med Sturla Forås ( til venstre), som fikk huset sitt ødelagt i leirraset fredag, og ordfører Morten Stene under besøket på rasstedet ( i bakgrunnen) i dag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Frykter plyndring og nye ras i Namsos

Berørte med krav til Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag: Livsverket mitt er ødelagt


Folk som er berørt av rasulykken i Namsos fredag, frykter nye ras og plyndring av de ødelagte husene.

Dette var hovedtemaene som ble tatt opp da rasofrene i Namsos møtte fungerende justisminister Trond Giske (Ap) mandag for å fortelle om sine opplevelser og gi uttrykk for sin uro.

På møtet ble det reist sterke krav om bedre sikring av de verdiene - både økonomiske verdier og personlige gjenstander - som ligger i rasgropen og i de evakuerte husene.

- Et mirakel

Giske kom til rasstedet med båten Namdalingen mandag formiddag og fikk se skadene i Kattmarkveien fra sjøsiden.

- Det er et mirakel at det gikk så bra. De som er berørt, må få den hjelpen de trenger. Det er viktig å være her, slik at de berørte får komme til orde. Dette angår ikke bare Namsos, men hele Norge, sier Giske til NTB.

Om bord i båten var blant andre lensmann Rolf Viken, samt representanter for Statens vegvesen og Norges Geotekniske Institutt (NGI). Mange av dem som har mistet husene sine, var også med - og flere brøt ut i gråt da de fikk se ødeleggelsene.

Sturla Forås bygget huset sitt for 26 år siden, men mistet alt på noen sekunder under raset.

- Det er livsverket mitt som er ødelagt. Det jeg har igjen nå er en mobiltelefon og et knippe med nøkler til et hus, en bil og en campingvogn. Kanskje dette kunne vært unngått hvis vi hadde blitt tatt på alvor, sier Forås.

Han er en av flere rasrammede som lenge har vært bekymret for stabiliteten i grunnen rundt boligene sine.

Advarte

En rapport fra Multiconsult som NTB har fått tilgang til, advarte mot bløt og sensitiv leire i området. Rapporten ble levert Statens vegvesen en knapp måned før raset i Namsos. Rapporten beskriver området som svært sårbart for inngrep i form av anleggsarbeider, og gir klare føringer for hvordan anleggsarbeidene måtte gjennomføres.

Eiendeler ut

For de rasrammede som håper å få hente ut personlige eiendeler, hadde Kjell Karlsrud fra NGI gode nyheter da han besøkte dem i dag:

- Det er muligheter for å få etablert en atkomst i løpet av noen uker. Vi skal hjelpe dere å finne i en måte for å få ut disse tingene, sa Karlsrud til rasofrene.

Raset i Namsos fredag gjorde skade for 45 millioner kroner, ifølge takstrapporten til forsikringsselskapene. Ni av bolig- og fritidseiendommene som ble tatt av raset er totalskadd. Ytterligere tre eiendommer ble skadet da det flere hundre meter brede leirraset gikk i Namsos.

(NTB)