Frykter Pokemon-sammensvergelse

I Saudi-Arabia blir Pokemon-produkter revet vekk - og sendt ut av landet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pokemon-feberen i flere arabiske land har ført til at religiøse ledere har søkt etter en dypere mening med fantasifigurene. De religiøse lederne i Saudi-Arabia har like godt bannlyst figurene. De mener Pokemon fører til anti-islamsk oppførsel, og tror det kan være en jødisk sammensvergelse bak. Den egentlige meningen var, ifølge de religiøse lederne, å få barna til å vende seg bort fra islam.

Butikkene ble dermed tømt for Pokemon-produkter. På skolene ble Pokemon-figurer, -kort og -klær samlet inn, og alle ordrer til landet ble stoppet, skriver Los Angeles Times.

Nå har også muslimske ledere i Oman, Qatar, Dubai, Jordan og Egypt kommet til samme konklusjon. Ansatte ved japanske ambassader i den arabiske verden har fått spørsmål om hvorvidt Pokemon egentlig betyr «Jeg er en jøde» på japansk.

- Det er bevist at denne leken er en del av en jødisk plan til å ødelegge barnas sinn. Det leder til blasfemisk tenkning og rører ved våre moralverdier og er derfor ekstremt farlig for vår ungdom, sier sjeik Abdel Monem abu Zent, et tidligere parlamentsmedlem i Jordan. Han innrømmer til LA Times at han ikke kjenner så godt til Pokemon. I Egypt sitter akademikeren og predikanten Mohammed abu Laila og mener at Pokemon i foreldrenes øyne er et substitutt for gud.

Bråket rundt Pokemon har også nådd ned jødiske befolkningen i USA. De er bekymret.

- Det er skremmende når de sier at jøder forsøker å påvirke barna deres negativt. Enda mer skremmende er det når det kommer som fatwaer, sier Abraham Foxman.

Men det er ikke første gang at populære figurer for barn er blitt feiltolket. Tinky Winky fra Teletubbyene ble forsøkt stoppet fordi han så homofil ut. Han var rødfarget, bar på en veske, og hadde en antenne formet som en trekant - noe som ble tolket som et homofilt symbol.

For ordens skyld: Pokemon er en forkortelse for Pocket Monster. Fantasifiguren er milliardbutikk, selv med problemer med markedsføringen i enkelte arabiske land.

ENN SÅ LENGE: Fire år gamle Nurfitri med Pikachu på fanget. Men nå vil myndighetene i Malaysia også undersøke om figuren er forenlig med islam, og da kan den bli forbudt.