GÅR HARDT UT MOT QVIGSTAD OG BUSCH: Arne Treholt skriver at aktoratet i saken har brukt tid på å henge ham ut offentlig. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
GÅR HARDT UT MOT QVIGSTAD OG BUSCH: Arne Treholt skriver at aktoratet i saken har brukt tid på å henge ham ut offentlig. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Frykter politiet vil manipulerere bevis på nytt

Arne Treholt med brev til Knut Storberget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arne Treholt har i dag sendt brev til justisminister Knut Storberget hvor han skriver at han frykter nytt bevisjuks i saken.

Utrygg på juks
- Plutselig har materiale forsvunnet, det er en relativt nærliggende tanke, sier Treholt til Dagbladet.

Treholt skriver i brevet han føler seg utrygg for at bevismateriale kan jukses med på grunn av sakens historikk.

- Hvilken trygghet har vi for at annet bevismateriale som i disse dager legges frem ikke er blitt manipulert i ettertid, spør Treholt, som viser til at politiet ikke har noen oversikt over hva som er originale og rekonstruerte pengebevisbilder.

I 2008 fikk Gjenopptakelses-kommisjonen feil bilder i Treholtsaken oversendt fra PST. De gransket således rekonstruksjonsbilder av pengebeviset i Treholtsaken, og ikke de originale bildene som ble fremlagt i rettssaken.

- Det er slike ting som at overvåkningsmateriale og annet bevismateriale er borte som gjør at jeg mener det er berettighet å spørre om vi kan risikere ny bevisforspillelse. Med de erfaringene vi har hatt, er det igjen noen som kan fristes til å manipulere teknisk bevismateriale? sier Treholt til Dagbladet.

Misfornøyd med tilgang på materiale Treholt påpeker også at forsvareren hans Harald Stabell ikke får samme tilgang til bevismaterialet i saken som Gjenopptakelses-kommisjonen.

- Dette skaper en svært uheldig og skjev balanse i forholdet mellom forsvarer og politi/påtalemyndighet, skriver Treholt, som understreker at det er sistnevnte som er anklaget for å ha forfalsket bevis mot ham.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og påtalemyndighetene har sendt over materiale til kommisjonen, men ifølge et brev fra Helen Sæther, leder i kommisjonen, får ikke Treholt tilgang på dette samtidig. I brevet Treholt har fått i dag står det at «domfelte skal på et noe senere tidspunkt bli kjent med opplysningene kommisjonen innhenter».

- Det må ikke være slik at politiet og påtalemyndighet har monopol på en slik tilgang, sier Treholt. Han ber nå som et minstekrav om at Harald Stabell får tilgang på det samme materialet, og fremholder at tempoet i arbeidet er alt for sakte.

- Så vidt jeg kan forstå vil ikke dette arbeidet være ferdig før sent på vårparten neste år. Så langt har kommisjonen etter det jeg kjenner til avhørt to vitner på to uker, og de har varslet at de skal avhøre mellom 50  og 60. Det er en forhalingslinje. At man skulle trenge månedsvis på å fastslå om pengebeviset er forfalsket har jeg vanskelig for å se, sier han.

- Klynger seg til sine maktposisjoner
Treholt oppfordrer i brevet samtidig Storberget om å ta en avgjørelse omkring habiliteten til riksadvokat og statsadvokaten, som for 25 år siden utgjorde aktoratet i saken.

- Busch og Qvigstad klynger seg til sine maktposisjoner, skriver Treholt.

BER STORBERGET OM HJELP: Arne Treholt frykter manglende innsyn og bevisjuks i saken sin. 
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
BER STORBERGET OM HJELP: Arne Treholt frykter manglende innsyn og bevisjuks i saken sin. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

De to har erklært seg habile i saken, noe Treholt ikke er fornøyd med.

- Overfor offentligheten har (...) aktoratet ikke forsømt noen anledning til å henge meg ut, skriver Treholt videre.

- Jeg synes riksadvokatens pressekonferanse den 23. september var helt talende på det punkt. Og i stedet for å konsentrere seg om påstander om at det kan foreligge et fabrikkert bevis, prøver man å snakke om noe annet, sier Treholt.

Stabell fikk 200 timer
Treholt skriver at kommisjonen ikke har etterkommet noen av Storberges ønsker når han tidligere har sagt at det er ønskelig med mest mulig åpenhet i saken og at det ikke skal stå på ressurser for å komme til bunns i den. Han ber ministeren følge arbeidet i kommisjonen  nøye framover.

Treholt ber i brevet som er skrevet på Limassol på Kypros, også Storberget om ressurser til egne undersøkelser. Han har tidligere anmodet kommisjonen om at Tore Sandberg skal granske saken.

- Dette har vi ikke fått svar på. Når det gjelder Stabell er han avspist med 200 timer, en måneds arbeid. Det er klart han har jobbet mye mer enn det, sier Treholt.

ØNSKER SEG TORE SANDBERG: Arne Treholt vil ha privatetterforsker Tore Sandberg på saken. - Det ville vært en styrke for kommisjonen i forhold til offentligheten at de hadde trukket inn en uavhengig ekspert som nyter offentlighetens tillit, sier Treholt. 

Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
ØNSKER SEG TORE SANDBERG: Arne Treholt vil ha privatetterforsker Tore Sandberg på saken. - Det ville vært en styrke for kommisjonen i forhold til offentligheten at de hadde trukket inn en uavhengig ekspert som nyter offentlighetens tillit, sier Treholt. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer