Frykter politiets kameraer

I løpet av ett år kan politiet komme til å videoovervåke Youngstorget eller Spikersuppa hele døgnet. Dersom prosjektet begrenser gatekriminaliteten, vil stadig større deler av Oslo sentrum dekkes av kameraer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge er på vei mot George Orwells «1984», advarer rettssosiologen, professor Thomas Mathiesen.

Storebror

«Storebror ser deg» var budskapet i Orwells framtidsroman fra 1948.

- Norge er i ferd med å oppfylle Orwells fiksjon, frykter Thomas Mathiesen.

Politimester Ingelin Killengreen vil sette i gang et prøveprosjekt etter engelsk modell til våren.

Inntil ti bevegelige kameraer med zoomlinser skal overvåke eksempelvis Youngstorget i et forsøk på å bekjempe gatekriminaliteten i Oslo.
Dersom vi får færre lovbrudd, kan ordningen bli utvidet. Men rettssosiolog Thomas Mathisen er kritisk til Killengreens planer:

Personvern

- Overvåking er en risiko for personvernet. Personer som slett ikke skulle vært avbildet, risikerer å spasere inn i en kryssild av kameraer. Dessuten er det politisk betenkelig. I hendene på nye politiske regimer kan videoovervåking få konsekvenser. Både hjemme og ute, mener Mathisen.

Professoren i rettssosiologi mener dessuten at politiet er for optimistiske hvis de tror at videoovervåking kan føre til redusert kriminalitet:

- Et par statistikksøyler fra England beviser ingenting, sier Mathiesen.

Gatepoliti


- Men er det ikke positivt at politiet går nye veier i bekjempelsen av vold og annen gatekriminalitet?

- Politiet burde ha brukt pengene på å bli mer synlige på gata. Sprade opp og ned Karl Johan, hjelpe gamle damer over gangfeltet - kort sagt være en del av bybildet. Da vet både lovlydige og lovbrytere hva de står overfor, nemlig en politimann. Ikke et kameraøye.

Sammenhenger

Thomas Mathiesen har forsket på personvernet i en årrekke. De siste åra har har han sett det private rom krympe voldsomt:

- Utviklingen er eksplosjonsartet. Men myndighetene og politikerne klarer ikke å se problemet. Hver gang et nytt overvåkingsskritt tas, ser man isolert på det.

- Problemet er at opplysninger kan kobles. Til sammen er informasjonsbildet overveldende. Personvernet pulveriseres, sier Mathiesen.