Frykter portugisiske myndigheter avslutter søket etter savnet norsk båt

Tre nordmenn på «Lady Domina» er fortsatt savnet.

INGEN SPOR:  Seilbåten med blant andre de tre nordmennene om bord har så langt ikke gitt lyd fra seg, og er meldt savnet. Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT.
INGEN SPOR: Seilbåten med blant andre de tre nordmennene om bord har så langt ikke gitt lyd fra seg, og er meldt savnet. Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå 44 dager siden «Lady Domina» la ut fra øya St. Martin i Karibia. Seilskuta skulle sette kurs for Orkenøyene, for deretter å ende opp i Norge.

Men ingen har hørt noe fra mannskapet siden de forlot St. Martin.

Frykter avslutting av søk - Det er dessverre ikke hørt noe nytt i denne saken. Det er portugisiske sjøredningsmyndigheter som avgjør når nok er nok i letingen. Jeg frykter dessverre at det ikke er så lenge til de tar den avgjørelsen, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Nils-Ole Sunde til Dagbladet.

De fem savnede på båten er norske Anders Mosteid (27) fra Hurdal, Stian Abrahamsen (29) fra Kristiansand, en tredje nordmann (59) som er skipper og eier av båten, danske Brian Fritzner (46) fra København og engelske Katie Lee (34) fra Stockport.

Båten skal være sparsommelig utstyrt med kommunikasjonsutstyr. Den eneste senderen om bord er ifølge Nils-Ole Sunde en VHF-radio.

Stort leteområde - De hadde en VHF-radio, og hvis den er montert høyt i masta kan den ha en rekkevidde på rundt 20 nautiske mil. I beste fall. Området de kan befinne seg i er enormt stort, og vi har sendt ut savnet meldinger flere ganger til alle skip som befinner seg i området, sier Sunde til Dagbladet.

Han opplyser at iden  tiden «Lady Domina» har vært savnet, har de vært i kontakt med flere båter i området.
En massiv flom av savnetmeldinger sendes jevnlig ut til tusenvis av båter. Hovedredningssentralen benytter globale, satellittbaserte systemer, i tillegg til at Kystradioen sender «på alle mulige kanaler».

Dessuten kontakter portugisiske myndigheter havner i det aktuelle området. Det foregår imidlertid ikke aktive søk, for eksempel med fly. En grunn til dette er at det dreier seg om et enormt havområde.

Kan ikke konkludere - Hadde båten vært utstyrt med gps eller andre måter og varsle oss på, ville vi visst på millimeteren hvor de befant seg. Med en VHF-radio er det langt vanskeligere. Det vil i praksis si at bare de båtene som er i umiddelbar nærhet vil kunne fange opp meldinger på vhf. Vi kan ikke konkludere at det har skjedd noe med båten, men vi kan ikke konkludere med det motsatte heller, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Nils-Ole Sunde.

Vanskelig søk - Vi hadde en tilsvarende episode i Nordsjøen for dager siden med den nederlandsk båt hvor det sansynligvis ikke gikk så bra. Der søkte vi på et mer avgrenset geografisk område, mens «Lady Domina» befinner seg en eller annen plass på det åpne hav. Det gjør det litt vanskeligere å søke, sier Sunde.

Nå er det opp til portugisiske sjøfartsmyndigheter å bestemme hvor lenge de skal sende ut etterlysningssignaler etter båten.

- Vi skulle gjerne hatt flere opplysninger i saken, men det har vi dessverre ikke. Nå avventer vi ytterlige og nye opplysninger fra potugisiske myndigheter, sier Sunde til Dagbladet.