Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter president Assad har mistet kontrollen over sine farligste soldater

Og presidenten beskyldes for å være for soft.

FRYKTET: Bildet av det som skal være Areen al-Assad - slektning av presidenten og soldat i Shabiha-militsen - har gått verden rundt. Gruppa skal stå bak flere av de mest alvorlige massakrene i Syria. Foto: Youtube
FRYKTET: Bildet av det som skal være Areen al-Assad - slektning av presidenten og soldat i Shabiha-militsen - har gått verden rundt. Gruppa skal stå bak flere av de mest alvorlige massakrene i Syria. Foto: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har de siste dagene og ukene kommet den ene meldinga etter den andre om grove overgrep og drap på barn, kvinner og sivile menn i Syria - der despoten Bashar al-Assad konsekvent har skyldt på opprørerne, og vesten ikke har klart å enes om hvordan de skal håndtere tragedien i Syria.

Nå beskyldes Assad for noe nytt: Hans egne mener nå - etter stadige blodbad - at han er blitt for myk og ettergivende.

Daily Telegraph melder at det sprer seg en misnøye blant alawittene, den religiøse fløyen Assad tilhører, med hvordan presidenten har håndtert overgrepene. Avisa rapporterer fra begravelsen til en regjeringssoldat i byen Homs, der flere ropte i kor:

- Bashar er blitt en sunnimuslim.

Alawitter står bak mange av de groveste overgrepene i Syria, og spesielt fryktet er den såkalte Shabiha-militsen - de nådeløse, tungt bevæpnede paramilitære som gjennom Youtube-videoer og lekkede bilder er blitt kjent for sine svulmende muskler og tatoveringer av presidentens hode.

Drepte 20 000 Shabiha er evig lojale, og nådeløst brutale, soldater, som beskyldes for minst to massakrer de seineste ukene - der opptil 200 mennesker, blant dem mange kvinner og barn, er blitt drept.

NYE GRUPPERINGER: En sunnimuslimsk opprørere i en begravelse til en drept medsoldat. Det bygger seg opp ukontrollerte, væpnede grupper også blant sunnimuslimene i Syria, ifølge flere internasjonale medier. Foto: AFP/NTB Scanpix
NYE GRUPPERINGER: En sunnimuslimsk opprørere i en begravelse til en drept medsoldat. Det bygger seg opp ukontrollerte, væpnede grupper også blant sunnimuslimene i Syria, ifølge flere internasjonale medier. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Journalister har observert spor etter stridsvogner og store firehjulstrekkere på åstedene, som skal være fra kjøretøy som Shabiha disponerer.

Alawittene frykter et sunnimuslimsk opprør - eventuelt med vestlig støtte - og ønsker at presidenten skal stoppe dette en gang for all, før den «arabiske våren» kan bygge seg sterk tross overgrepene som begås.

De vil at presidenten skal ta etter sin far: Hafez al-Assad ga ordre til drapene på omkring 20 000 mennesker i byen Hama i februar 1982, forrige gang et mulig sunnimuslimsk opprør var på trappene.

På egen hånd Alawitter, som Shabiha, har ifølge både nyhetsbyrået AFP og andre medier vist seg både mer pålitelige og mer brutale enn sunnisoldatene som finnes i presidentens hær.

Men Telegraphs vanligvis velinformerte korrespondent melder at det slett ikke er sikkert at president Assad selv vet om og har godkjent alle overgrepene Shabiha står bak.

Dette er dramatisk - også fordi president Assad har familiemedlemmer med i Shabiha-militsen. I en video for å promotere militsen blir stereotyp-bildet Azzawi gir bekreftet av en mann identifisert som Areen al-Assad, et medlem av president Bashar al-Assads egen familie. Areen har til og med ansiktet til Bashar tatovert på sin enorme bicep.

FAR OG SØNN: Bashar og Hafez al-Assad. Foto: AFP/NTB Scanpix
FAR OG SØNN: Bashar og Hafez al-Assad. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Bashar al-Assads fetter Numir skal ifølge The Sunday Telegraph ha tatt over som en hovedkommandør for Shabiha. Presidentens fryktede bror, Maher al-Assad - også kalt «slakteren fra Deraa» - skal ifølge BBC være Numirs sjef.

Massakrer Fredag for to uker siden ble 108 personer, blant dem 49 barn, drept i to opposisjons-kontrollerte landsbyer i Houla-regionen i Syria. I forrige uke ble rundt 100 mennesker drept i en ny massakre i en liten landsby i Hama-provinsen. Hvis spesialstyrkene har begynt å handle på egenhånd, til og med uten godkjenning fra sin president, kan grusomhetene i Syria bare såvidt ha begynt:
Legen Mousab Azzawi beskriver Shabiha slik overfor The Sunday Telegraph:

- De er som monstre. De har store muskler, store mager og store skjegg. De er alle veldig høye og skremmende, og tar steroider for å pumpe opp kroppene sine.

Lignende grupper skal også ha begynt å mobilisere på sunnimuslimsk side - sunniopprørere skal ha kidnappet og henrettet 13 Shabiha-soldater i byen Deir al-Zor.

STØTTE: Presidenten har fortsatt støtte i betraktelige deler av befolkningen, her fra en nylig demonstrasjon ved Aleppo-universitetet. Foto: EPA/SANA/NTB Scanpix
STØTTE: Presidenten har fortsatt støtte i betraktelige deler av befolkningen, her fra en nylig demonstrasjon ved Aleppo-universitetet. Foto: EPA/SANA/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling