ARRESTERT: Aleksej Navalnyj under en demonstrasjon i juni i år. Etter en ny arrestasjon skal opposisjonslederen ha blitt alvorlig syk søndag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB Scanpix
ARRESTERT: Aleksej Navalnyj under en demonstrasjon i juni i år. Etter en ny arrestasjon skal opposisjonslederen ha blitt alvorlig syk søndag. Foto: Reuters / Maksim Sjemetov / NTB Scanpix Vis mer

Russland:

Frykter Putins bitre fiende er utsatt for giftangrep

Russiske Aleksej Navalnyj (43) har blitt omtalt som president Vladimir Putins verste fiende og farligste motstander. Forrige uke ble han fengslet. Søndag endte han på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forrige uke ble opposisjonspolitikeren Navalnyj, som er Russlands mest profilerte Putin-kritiker, arrestert. Søndag ble han fraktet til sykehus etter at helsetilstanden brått ble alvorlig forverret.

Han skal ha fått store hevelser i ansiktet og kraftig utslett på kroppen.

Navalnyjs tilstand ble først beskrevet som en alvorlig allergisk reaksjon, men ifølge Putin-kritikerens pressetalskvinne utelukker ikke legen at det er snakk om et giftangrep.

- Vi kan ikke utelukke at det som har skadet huden og slimhinnene hans, er giftstoffer som en tredjeperson kan ha påført ham, sier pressetalskvinne Kira Jarmysj ifølge CNN.

Navalnyj skal mandag være tilbakeført til fengslet etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset.

Ligner forgiftning

Under en pressekonferanse utenfor sykehuset sa Navalnyjs advokat og lege at han antakeligvis er blitt forgiftet uten at noen blir direkte anklaget.

- Det har aldri vært noen allergisk reaksjon. Det har aldri vært gjort noen toksikologiske prøver. Og det er uklart hvilken substans det er som forårsaket opphovningen og utslettet.

Dette ifølge Anastasija Vasiljeva, som har vært Navalnyjs lege i flere år, melder NTB.

Hun sier at sykehuset som tidligere hadde fastslått at han hadde en allergisk reaksjon, nektet å ta de nødvendige testene for forgiftning. Hun sier også at Navalnyj aldri tidligere har vært allergisk.

- Kan bli drept

Etter hvert som Navalnyj har blitt mer og mer profilert, har også volden mot ham økt. I 2016 ble han angrepet av en paramilitær gruppe i Sør-Russland, ifølge CBS. Ett år seinere ble han nesten blind da noen kastet et kjemisk fargestoff i ansiktet hans.

Navalnyj var selv sikker på at det kjemiske angrepet var regimets arbeid.

På spørsmål fra CBS i 2017 om hva oddsen er for at han ender opp i fengsel, svarte Navalnyj at det er Putin som bestemmer slike ting, og «at ingen forstår hva som foregår i hodet hans».

Men på oppfølgingsspørsmålet om han trodde han kom til å ende opp død, var Navalnyj ganske så klar:

- Vel, 50 prosent for at jeg blir drept, eller 50 prosent for at jeg ikke blir drept, sa han.

Giftig taktikk

Det er foreløpig bare påstander fra Navalnyjs eget team som utgjør grunnlaget for mistanke om forgiftning. Dersom det skulle være tilfelle ville det ikke vært første gang at en uttalt kritiker av Putin opplever nettopp det.

Noen av Putins mest kjente kritikere har endt opp døde eller i eksil, selv om det ikke finnes noen direkte bevis som binder Putin til en rekke mystiske dødsfall.

I 2006 ble den tidligere FSB- obersten og dissidenten Aleksandr Litvinenko forgiftet, og han døde seinere på et sykehus i London. Litvinenko var en uttalt kritiker av Putins styre, og hadde blant annet anklaget regimet for drapet på journalisten Anna Politkovskaya bare kort tid før hans egen død.

FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko på dødsleie i London etter at han ble forgiftet. Foto: Dreamscanner / Kobal / Rex / NTB Scanpix
FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko på dødsleie i London etter at han ble forgiftet. Foto: Dreamscanner / Kobal / Rex / NTB Scanpix Vis mer

Litvinenko hadde også avslørt korrupsjon innad i det hemmelige russiske politiet, FSB.

Litvinenko ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210, som han skal ha fått i seg gjennom en kopp te han inntok sammen tidligere kollegaer fra FSB.

En britisk undersøkelsesrapport fra 2016 sporet hendelsen hele veien tilbake til Vladimir Putin.

- FSBs drap på Litvinenko ble trolig godkjent av president Vladimir Putin, sa den britiske høyesterettsdommer Robert Owen, som var sjef for den britiske etterforskningen.

- Utilgivelig

Også saken om den tidligere russiske diplomaten Sergej Skripal og hans datter Julija skapte overskrifter verden over i mars i fjor.

Skripal ble sammen med datteren forgiftet med nervegift i den engelske byen Salisbury, hvor de ble funnet på en benk. Ulikt Litvinenko overlevde Skripal forgiftningen.

Skripal ble i 2006 ble dømt i Russland for å ha spionert til fordel for Storbritannia. Han kom til London i 2010 som følge av en fangeutveksling.

Om Skripal uttalte Putin den gangen:

- Jeg ser at noen fremmer teorien om at herr Skripal nesten var en slags menneskerettighetsaktivist. Han var bare en spion. En forræder av fedrelandet. Det er en slik virkelighet - en forræder av fedrelandet. Han var en av dem. Han er ganske enkelt en drittsekk, det er alt.

- SKRIPAL VAR EN FORRÆDER: Russlands sterke mann Vladimir Putin Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB Scanpix
- SKRIPAL VAR EN FORRÆDER: Russlands sterke mann Vladimir Putin Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Russiske myndigheter har hele veien avvist alle påstander om at de skal ha vært involvert i angrepene.

Da britiske myndigheter, representert ved daværende utenriksminister (nå statsminister) Boris Johnson, gikk ut og sa at det var «overveiende sannsynlig at det var hans (Putins, red.anm.) beslutning å beordre bruken av nervegift» mot Skripal, tok det ikke mange minuttene før russiske myndigheter smelte tilbake:

- Vi har ved flere anledninger og på ulike nivåer sagt at Russland ikke har noe som helst med dette å gjøre. Enhver antydning eller omtale av at vår president (skal ha vært involvert, red.anm.) er ikke noe annet enn sjokkerende og utilgivelig, sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Også den provestlige ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenko ble i 2004 utsatt for et giftangrep som nær kostet ham livet. Tilhengerne hans ga Russland skylden, ifølge NTB.

Politisk slagside

Russland-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Geir Flikke, vil overfor Dagbladet ikke konkludere på om Navalnyj er utsatt for en forgiftning. Han opplyser imidlertid at Navalnyjs leger ikke får full tilgang til ham.

- Navalnyjs leger skal ha bedt om å få undersøke klær og hudprøver for å se om dette kan stemme, noe de ikke skal ha fått tilgang til, sier Flikke til Dagbladet.

Han vil ikke spekulere på hva som kan ha skjedd, men peker på forskjellen i oppfatning mellom Navalnyjs egne leger og de som foreløpig har fått tilgang til opposisjonslederen.

Demonstrasjoner

Arrestasjonen av Navalnyj kommer i kjølvannet av en rekke store demonstrasjoner i Moskvas gater. Navalny soner nå en dom på 30 dagers fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha oppfordret til ulovlige demonstrasjoner.

8000 mennesker møtte opp til demonstrasjonen som myndighetene anser som ulovlige. Navalnyj bekreftet selv arrestasjonen på Instagram, den skal ha skjedd idet han var på vei ut for å trene.

- Folk har rett når de sier at idrett ikke alltid er bra for helsa. Jeg er blitt arrestert og er på politistasjonen kledd i shorts som en idiot, sier han i en video, ifølge CNN.

- Politiet har behandlet demonstrasjonene med usedvanlig hard hånd, og det finnes video og bilder av hvordan de knallhardt slår ned på passive og fredelige demonstranter, sier Flikke.

BRUTALT: Russisk politi slo hardt ned på demonstranter som på ny krevde at opposisjonen får stille med kandidater i høstens ordførervalg. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Nærmere 1400 mennesker er blitt arrestert etter demonstrasjonene.

Typisk Putin

Flikke sier arrestasjonen av Navalnyj er oppskriftsmessig oppførsel fra Putins regime.

- Dette er en typisk metode som har blitt brukt for å stikke kjepper i hjulene for Navalnyj og resten av opposisjonen. De arresteres for mindre forbrytelser og fengsles i opptil 30 dager, sier han.

Flikke sier at de benytter seg av hva han kaller serie-arrestasjoner mot ledere av Navalnyjs stab. Blant annet mot hans kampanjesjef, Leonid Volkov. Han skal ved et tilfelle ha blitt løslatt og arrestert på nytt igjen i løpet av ti minutter, ifølge professoren.

- Dette er de virkemidlene som er benyttet til nå. Skulle det vise seg at han er forgiftet, ville dette vært en svært drastisk utvikling.

Torn i siden

- Kreml har hatt en interesse om å framstille Navalnyj bare som en liten torn i siden, og Putin har unngått å nevne navnet hans offentlig for å ikke gi ham mer oppmerksomhet enn nødvendig, sier Flikke.

Navalnyj har imidlertid lyktes med mobilisering i sosiale medier og i demonstrasjoner.

- Jeg har studert denne bevegelsen i flere år og ser at de har et stort repertoar og de er svært dyktige med bruk av sosiale medier, sier Flikke.

Han sier bevegelsen rundt Navalnyj ikke tallmessig utgjør noen direkte trussel mot regimet, men peker på hvordan de med sofistikerte valgstrategier kan skape solid oppslutning.

- I forbindelse med det siste lokalvalget introduserte Navalnyj noe han kalte «smartvote», som innebar at opposisjonen skule stille med uavhengige kandidater. Dersom de hadde fått lov til å stille på denne måten, ville de antakeligvis fått en betydelig større oppslutning enn som representanter for partier, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer