Eksil-oligark Mikhail Khodorkovskij:

Frykter Putins etterfølger

Den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij tror Vladimir Putins etterfølger kan by på store problemer for Vesten.

KRITIKER: Den tidligere Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij er sterkt kritisk til Vladimir Putin. Foto: AP/NTB
KRITIKER: Den tidligere Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij er sterkt kritisk til Vladimir Putin. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mikhail Khodorkovskij (58) var Russlands rikeste oligark. Som eier og toppsjef i det gigantiske russiske oljeselskapet Yukos, hadde han også tette bånd til president Vladimir Putin.

Det tok imidlertid slutt da han i 2003 snakket høyt om korrupsjon i Russland og begynte å markere seg som en kritiker av det russiske regimet. Den tidligere oligarken ble arrestert og sonet ti år i fengsel for det menneskerettsorganisasjoner omtaler som en straff for å ha kritisert Kreml.

I dag lever han i eksil i London og er en av Russlands mest framtredende dissidenter. Han har ved flere anledninger gått hardt ut mot den russiske invasjonen av Ukraina.

Bekymret for etterfølger

I et intervju med britiske The Independent sier eksil-oligarken at han tror støtten til krigen blant det russiske folk vil avta om to år. Han mener at russisk historie har vist at regimer som taper en krig får store problemer i løpet av to år.

Om dette vil bety slutten for Putin, er imidlertid vanskelig å si, mener han. Og selv om Putin skulle bli fjernet fra makten, vil det ikke nødvendigvis være gode nyheter for Vesten, mener han.

- Dette er nok en av mine største bekymringer. Det russiske folk ønsker en god tsar. Og Vesten vil gjerne ha en god tsar. Men i Russland er en god tsar alltid en imperialist. Den eneste måten å ødelegge den imperialistiske mentaliteten til russisk makt er å endre systemet, sier Khodorkovskij.

I KYIV: Norge øker støtten til Ukraina med ti milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjennoppbygging av landet, våpen og driftstøtte til myndighetene. VIdeo: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Spekulasjoner

Gjennom hele Ukraina-krigen har spekulasjonene gått høyt om at Putins tid som president snart kan være historie. Utenriksminister Sergej Lavrov har tidligere avvist at Putin er syk.

Både britisk og amerikansk etterretning har rapportert om intern splid i den russiske makteliten, og at Putin skal ha følt seg ført bak lyset av sin innerste sirkel, som av frykt skal ha holdt ham for narr om hva som virkelig skjer i Ukraina.

Ukrainsk etterretning har på sin side flere ganger hevdet at makteliten rundt Putin planlegger et kupp, og at etterretningssjefen, Aleksandr Bortnikov, som har vært tett på Putin i en årrekke, er en mulig erstatter.

Ikke mye tid igjen

Allerede i mars uttalte Khodorkovskij at krigen i Ukraina ville føre til Putins fall.

- Jeg er overbevist om at Putin ikke har mye tid igjen. Kanskje ett år. Kanskje tre, sa han til CNN den gang.

Også i april gjentok han budskapet:

- Russisk historie har lært oss at regimer som taper en krig får store problemer i løpet av to år. Jeg tror Putin taper denne krigen hvis han ikke vinner i Donbas, og hans dramatiske tabber fører med stor sannsynlighet til at han ikke overlever mer enn to til fem år som diktator, sa Khodorkovskij.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer