Frykter rabies-dødsfall på Ullevål

Vil i så fall være det første rabiestilfellet i Norge på 200 år.

 MULIG RABIES-DØDSFALL:  Helsevesenet frykter at et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forårsaket av rabies. Det skal ikke være fare for smitte, melder NTB. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MULIG RABIES-DØDSFALL: Helsevesenet frykter at et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forårsaket av rabies. Det skal ikke være fare for smitte, melder NTB. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helsevesenet frykter at et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forårsaket av rabiessmitte.

Hvis det viser seg at kvinnen i 40-50-åra døde som følge av rabies, er dette det første kjente tilfellet i Norge siden 1815.

Folkehelseinstituttet har hatt et møte om situasjonen i dag. Kvinnen kommer opprinnelig fra Asia, men har bodd lenge i Norge. I en prøve som ble tatt for en måned siden, ble det funnet antistoffer for rabies. Det kan tyde på at kvinnen var smittet, eller at hun på ett eller annet tidspunkt har tatt en rabiesvaksine.

- Kvinnen døde av hjernebetennelse, og rabies kan være en av årsakene. Men vi kan ikke si sikkert at det er forårsaket av rabiessykdom før vi får svar på nye prøver mot slutten av neste uke, sier lege og avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Alltid dødelig Rabies er alltid dødelig hvis man har utviklet symptomer. Kvinnen var på en tur til et rabiesutsatt land i Asia for ett år siden.

- Tidsrommet er akkurat innen det ekstreme i forhold til inkubasjonstid, så det er en teoretisk mulighet for at det er årsaken. Men, det er ikke kjent at hun ble bitt av noe dyr i Asia. Hun var der med flere familiemedlemmer, og ingen av de kjenner til verken bitt eller at hun har tatt en vaksine, sier Rønning.

Livsfarlig virussykdom Rabies er en livsfarlig virussykdom hos varmblodige dyr og kan smitte blant annet gjennom bitt eller slikking fra disse. I all hovedsak smitter det ikke mellom mennesker. Rabies finnes på alle kontinenter med unntak av Antarktis, men per i dag ikke på Fastlands-Norge. Sykdommen finnes imidlertid på Svalbard.

Etter bitt kan døden unngås ved at pasienten får en posteksponeringsvaksine. Dersom dette ikke skjer, vil det alltid få dødelig utgang etter at symptomene melder seg.

Disse inkluderer smerter, depresjon, voldsom hyperaktivitet, hyperventilasjon, økt spyttsekresjon og frykt for vann, ifølge FHI.