Frykter rabies

Person innlagt på Ullevål med mistanke om hundegalskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En person er innlagt på Ullevål Universitetssykehus, innlagt med mistanke om at han er smittet av rabies.

- Dette er et mulig tilfelle. Det er tatt prøver for å avdekke om personen er smittet av rabies, uten at vi har fått svar, eller er overbevist om at det dreier seg om sykedommen, sier pressekontakt Alf R. Bøhler ved sykehuset til Dagbladet.no.

- Det er en person som er innlagt med en mistanke om rabies. Han er utenlandsk statsborger, og skulle han være smittet, tror vi han har pådratt seg smitten i utlandet. Vi kjenner ingen tilfeller av rabies fra Norge, og tror ikke det er noen smittefare her i lander, sier avdelingsoverlge Oddbjørn Brubakk ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål.

Rabies er en virussykdom hos pattedyr som oftest smitter gjennom bitt. Viruset angriper sentralnervesystemet, fører til hjerehinnebetennelse og i siste fall døden.

Symptomene går fra feber og hodepine til forvirring, lammelser, sikling, angst, hallusinasjoner og frykt for vann.

Rabies har varierende inkubasjonstid, det kan ta 20-90 dager, men i noen tilfeller kan det ta år fra smitte til sykdommen bryter ut.


Sykdommen kan behandles, og dersom behandlingen starter kort tid etter smitten, er mulighetene for å bli frisk brukbare.

- Den beste beskyttelsen er vaksine, og den er svært vanskelig å behandle. Vi har de beste medisinene for behandling, men de er ingen garanti for at en eventuell smittet person blir frisk,  sier Brubakk.

HUNDESMITTE: Rabies smitter ofte fra ville hunder og patterdyr, og bare sjelden fra tamhunder. Etter tsunamien i Asia ble hunder vaksinert mot Rabies. Foto: REUTERS
HUNDESMITTE: Rabies smitter ofte fra ville hunder og patterdyr, og bare sjelden fra tamhunder. Etter tsunamien i Asia ble hunder vaksinert mot Rabies. Foto: REUTERS Vis mer

- Rabies er en veldig alvorlig sykdom. Prøvene er sendt til Smittskyddsinstitutet i Sverige for analyse. En positiv prøve vil være klar i løpet av et døgn eller to, mens en negativ prøve vil kreve videre undersøkelser som kan ta lang tid. Det er grunn til å tro at pasienten vil holdes på sykehuset i lengre tid, sier Brubakk.

Rabiessmitte forekommer svært sjelden i Norge, og dersom det påvises smitte, er den innlagte pasienten er trolig smittet i utlandet