Frykter radioaktivt avfall i villaområde

Etter en inspeksjon på avfallsbedriften Norsk Metallretur ved Stavanger slår Frederic Hauge full alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HUNDVÅG (Dagbladet): Bellona-lederen frykter at blant annet radioaktivt avfall ligger og slenger rett ved et boligområde. I dag går Bellona til politianmeldelse av Norsk Metallreturs anlegg, som ligger nær et villaområde på Hundvåg ved Stavanger.

Hauge frykter at radioaktivt avfall ligger ubehandlet, i tillegg til at asbest, PCB, kvikksølv, kobber, dioksiner, bromerte miljøforbindelser og tønner med olje i skal ligge lagret på ulovlig vis. Hauge skriver også til miljøvernministeren og spør hvorfor ikke miljøvernmyndighetene har grepet inn.

-  Anlegget skulle vært stengt umiddelbart. Dette er notorisk miljøkriminalitet, mener Hauge.

-  Fungerer ikke

Bellona oppdaget anlegget lørdag, da de inspiserte Stavanger-skjærgården. I går tok de Dagbladet med i sin 79 fot lange seilskute Kalinika for å vise «skandaløs og ulovlig avfallshåndtering».

-  Dette er et eksempel på at norsk miljøforvaltning overhodet ikke fungerer, sier Hauge.

I går mente han å se radioaktivt avfall i borestrenger fra Nordsjøen, noe han vil ha gransket umiddelbart. I de neste åra vil metallavfall fra oljeindustrien øke drastisk, ettersom plattformer og rigger legges ned. I ukene som kommer lover Bellona-lederen miljøtokt i oljeindustriens bakgård - langs kysten fra Stavanger til Tromsø.

Norsk Metallreturs administrerende direktør, Osvald Lyngstad, mener at selskapet driver i henhold til lover og regler. Anlegget skal imidlertid legges ned ved utgangen av året, og i samarbeid med SFT skal det seinere saneres.

-  Gamle synder

-  Det som ligger der av forurensning, er gamle synder. Alle vet at hele havnebassenget i Stavanger er forurenset, sier Lyngstad, og kaller Bellonas kritikk for tøv. -  Hvis dette tillates, må norsk miljøvernforvaltning saumfares og reorganiseres. Slik vil vi ikke ha det, sier Frederic Hauge.

FANT RADIOAKTIVT AVFALL? Bellona-leder Frederic Hauge frykter at det ligger radioaktivt avfall fra oljeindustrien på avfallsanlegget til Norsk Metallretur på Hundvåg ved Stavanger.