DRAMATISK:  Den tidligere tyfonen «Roke» har ført til store nedbørsmengder og sterke vinder i Japan. Nå har den kurs for kjernekraftverket i Fukushima. Foto: KYODO/REUTERS
DRAMATISK: Den tidligere tyfonen «Roke» har ført til store nedbørsmengder og sterke vinder i Japan. Nå har den kurs for kjernekraftverket i Fukushima. Foto: KYODO/REUTERSVis mer

Frykter radioaktivt vann i havet

«Roke» har allerede tatt fem liv i Japan. Nå er den på vei mot Fukushima-kraftverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyfonen «Roke» har hittil har tatt livet av fem personer etter at den har herjet Japan de siste dagene. Styrken har nå avtatt, og den har satt kurs for Fukushima-kraftverket.

Japanske myndigheter har beordret alle som bor i de områdene «Roke» antas å treffe til å evakuere med en gang. Det melder Al Jazeera.

Én million personer ble først varslet evakuering, før tallet ble senket til å gjelde 330 000 mennesker. Minst tre personer skal også være savnet.

Frykter lekkasje av radioaktivt vann Om «Roke» treffer kjernekraftverket i Fukushima er det fare for at stormen tar med seg radioaktivt vann ut i havet. Beredskapen på kraftverket er derfor økt.

- Vi har gjennomført alle mulig tiltak mot tyfonen. Vi har bundet fast kabler og slanger og satt fast utstyr så ikke radioaktivt materiale skal spre seg, sa en talsmann for Tepco, som driver det havarerte kraftverket, ifølge NTB.

Dette skjer etter at Japan ble rammet av tsunami og jordskjelv i mars. Over 15 000 mennesker ble drept. Bilder fra ødeleggelsene kan du se her.

Styrken svekket Stormen holdt i dag en hastighet på 165 kilometer i timen, melder CNN.

«Roke», som tidligere var en tyfon, er nå nedgradert til en tropisk storm. Ifølge Japans meteorologiske institutt traff kjernen av tyflonen områdene nær byen Hamamatsu.

STORE ØDELEGGELSER:  Stormen «Roke» har ført til flom og store ødeleggelser i Japan. Foto: KYODO/REUTERS
STORE ØDELEGGELSER: Stormen «Roke» har ført til flom og store ødeleggelser i Japan. Foto: KYODO/REUTERS Vis mer

Flere fly mot Kyushu og Shikoku ble i dag kansellert, i tillegg til at flere tog ikke gikk i sentral- og sør-Japan.

Stormen skal også ha hindret produksjonen på flere Nissan-fabrikker.

EVAKUERES:  Myndighetene vil evakurere 330 000 mennesker i Japan. Foto: ITSUO INOUYE / AP
EVAKUERES: Myndighetene vil evakurere 330 000 mennesker i Japan. Foto: ITSUO INOUYE / AP Vis mer