Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter Rahila-henleggelse

Norsk politi har fremdeles ikke oversendt bevismateriale til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nå frykter enkemannens advokat at straffesaken i Pakistan blir henlagt uten at de norske bevisene i saken er blitt vurdert.

- Saken har stoppet opp på norsk side. Det er grunnen til at den nå kan bli henlagt i Pakistan. Hvis man kan forvente den type passivitet også i fremtidige saker, så har man laget et fristed for for eksempel æresdrap, sier advokat Jan Kildahl til Dagbladet.no.

Blant materialet som ligger i Oslo, er opplysninger om at norsk politi allerede før Rahila Iqbal døde mottok tips om at hun var i fare. Også flere vitnemål fra nære venner av Rahila ligger i Oslo-politiets materiale.

Frykter dødsstraff

Allerede i juni i fjor ba pakistansk politi om norsk bistand i saken. Begrunnelsen for at politiet i Oslo fremdeles ikke har oversendt materialet, er ifølge norske påtalemyndigheter at pakistansk politi ikke har fulgt formelle regler for rettsanmodninger da de ba om å få utlevert bevisene. Samtidig frykter norske myndigheter at de tiltalte skal få dødsstraff dersom bevisene oversendes.

Kildahl er svært kritisk til at norsk politi ennå ikke har vurdert om materialet kan utleveres.

- Norsk politi inntar en alt for passiv holdning, med tanke på at det er en ung, norsk jente som er blitt drept. Da burde man kunne forvente at norske myndigheter bidro til en oppklaring, dersom det kunne skje innenfor de internasjonale forpliktelser vi har. Det har man bare valgt å ikke gjøre, sier Kildahl.

- Den passiviteten er i seg selv et overgrep mot avdøde og hennes rettsikkerhet. Jeg tviler på om man ville forholdt seg på samme måte dersom det var en etnisk norsk jente man mistenkte var drept.

HER LIGGER BEVISENE: Her på politihuset i Oslo ligger de norske bevisene i Rahila-saken. Advokat Jan Kildahl har bedt norsk politi vurdere om bevisene skal sendes til Pakistan, men politiet svarer ikke. Arkivfoto: DAGBLADET/SCANPIX
HER LIGGER BEVISENE: Her på politihuset i Oslo ligger de norske bevisene i Rahila-saken. Advokat Jan Kildahl har bedt norsk politi vurdere om bevisene skal sendes til Pakistan, men politiet svarer ikke. Arkivfoto: DAGBLADET/SCANPIX Vis mer

Men Kildahl mener eventuelle formelle feil har oppstått på norsk side i saken.

- Øverste politimyndighet i Pakistan henvendte seg til den norske ambassaden med sin anmodning. Men istedet for å sende deres anmodning videre til departementet, er saken sendt direkte til etterforskningsledelsen i Oslo. Der er det stanset helt opp. Politiet viser bare til at den ikke er kommet fra kompetent myndigheter i Pakistan. Det bør ikke en politiadvokat kunne avgjøre alene, sier Kildahl.

Ikke behandlet

Politiadvokat Øyvind Holst ved Oslo politidistrikt mottok henvendelsen fra pakistansk politi.

- Status er at pakistanske myndigheter ikke har fremmet en rettsanmodning og dermed har vi heller ikke behandlet en rettsanmodning, sier Holst.

Han sier han har bedt pakistansk politi om en formell rettsanmodning i saken.

- En slik rettsanmodning må komme fra pakistanske myndigheter til Justisdepartementet eller UD, sier Holst.

- Etter min oppfatning er det sendt en rettsanmodning fra Pakistan. Det er merkelig at en tilfeldig tjenestemann i Oslo politidistrikt skal kunne avgjøre dette uten at det blir sendt videre i systemet, slik at politiske myndigheter får mulighet til å vurdere det, sier Kildahl.

Arkivfoto: DAGBLADET/SCANPIX
Arkivfoto: DAGBLADET/SCANPIX Vis mer

Får ikke svar

Han har sendt brev til etterforskningsledelsen i Oslo, der han ber om at eventuelle misforståelser mellom norske og pakistanske myndigheter blir oppklart.

- Det har jeg ennå ikke fått svar på. De har bare vist til tidligere inntatt standpunkt, sier Kildahl.

Statsadvokat Peter Mandt sier at de vurderte den pakistanske henvendelsen til å ikke være en rettsanmodning fordi den ikke var sendt gjennom rette kanaler.

- Norske myndigheter utleverer ikke bevismateriale til land der man risikerer dødstraff. I slike saker er det derfor viktig at det går gjennom de rette kanaler. I utgangspunktet er det ikke politiet som skal ha den, men justisdepartementet, sier Mandt.

- Det er en politimann som har tatt i mot denne henvendelsen i Pakistan. Her er det en norsk politimann som har sendt saken videre til politiet og ikke departementet, sier Kildahl.

Fra justisdepartementet får Dagbladet.no opplyst at slike henvendelser blir videresendt fra departementet til Riksadvokaten, som sender den tjenestevei til rette politidistrikt.

- Vi er bare en postkasse, sier fungerende informasjonsjef Gunnar A. Johansen i departementet.

FOR RETTEN: Azhar Iqbal (til venstre) og sjåføren av ulykkesbilen, kommer til retten i Islamabad i Pakistan tirsdag i forrige uke for å svare på anklagene de er møtt med etter Rahila Iqbals død.
ÆRESDRAP? Norsk-pakistanske Rahila Iqbal døde i Pakistan. Norsk politi sitter fremdeles på dokumenter som kan bidra til å oppklare drapssaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!