Frykter raketter mot passasjerfly

Terroristene klarte ikke å treffe det israelske passasjerflyet med raketter over Mombasa. Etterretningskilder tror at de snart kan prøve seg igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er vi ikke trygge noe sted

Torsdag 28. november kom skjelvende passasjerer ut av det israelske charterflyet på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Rett etter at flyet tok av fra flyplassen i Mombasa, ble det forsøkt skutt ned med raketter fra bakken. Først en halvtime før landing fikk de 261 passasjerene vite at de hadde vært en hårsbredd fra døden.

Terror-raketter

Terroristene brukte russiske bakke-til-luft Strella-7-raketter i angrepet. Den ene Strella-raketten eksploderte ikke. Den andre bommet så vidt på målet.

Samtidig med at raketter ble avfyrt mot charterflyet, kjørte en jeep med eksplosiver gjennom porten til hotell Paradise i Mombasa. 16 mennesker ble drept.

En ukjent gruppe som kalte seg 'Palestinas hær' påtok seg ansvaret for terrorangepet. Men mange trodde fra første stund at det var Osama bin Ladens nettverk al-Qaida som virkelig sto bak drapsforsøket. To uker etter den dramatiske flyturen, bekreftet al-Qaida ansvaret for rakettavfyringene.

Frykter flere angrep fremover

Nå frykter amerikanske myndigheter at det kommer flere rakettangrep mot fly fremover. Frykten kommer delvis fordi et angrep fra bakken med en skulderrakett vil være en katastrofe. Men frykten er heller ikke ubegrunnet:

Etterretningsorganisasjoner har fanget opp kommunikasjon mellom medlemmer av terrornettverk. Kommunikasjonen avslører at terroristene ser på bakke-til-luft-angrep mot fly som en effektiv aksjonsform. al-Qaida vurderer å bruke raketter mot fly flere ganger fremover. Det samme gjør andre ekstreme grupper med kontakter med terrornettverket, skriver avisa USA Today.

Også anerkjente eksperter på terror tror at angrepet på det israelske charterflyet bare var det første av flere rakettangrep.

TSA (Transportation Security Administration) vurderer trusselen mot de 82 største flyplassene i USA for å se om det er mulig å styrke sikkerheten. Talsmann Ari Fleischer i Det hvite hus sier at sikkerheten allerede er styrket, men vil ikke avsløre hva slags forbedringer det er snakk om.

Frykten er at terrorister skal skjule raketter i boligområder i nærheten av flyplasser. Flyene er lettere å treffe ved take off og innflyging enn i luften fordi farten er langt lavere enn ellers.

De varmesøkende rakettene er lette å få tak i på det svarte markedet og er dessuten rimelige i pris. Det antas at det finnes en halv million slike raketter i verden i dag. Strella-raketter er blitt brukt mot amerikanske militærfly over Saudi-Arabia, og de samme rakettene ble brukt av UCk-geriljaen i Kosovo. Afghanske opprørere brukte amerikanske Stinger-raketter mot sovjetiske fly og helikoptre under krigen på 80-tallet.

ØVDE: Tilhengere av Osama bin Laden med russisk SAM-7 under trening i Afghanistan. Bildet er fra en video al-Qaida produserte.