Ramadan i Oslo:

Frykter ramadan-smitte

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er tydelig på at de trenger hjelp for formidle informasjonen til det muslimske miljøet i hovedstaden.

KLAR OPPFORDRING: Byrådsleder Raymond Johansen ber Oslos muslimer om å følge regelverket gjennom høytiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR OPPFORDRING: Byrådsleder Raymond Johansen ber Oslos muslimer om å følge regelverket gjennom høytiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Selv om smittetallene den siste tiden har flatet ut og ser ut til å gå nedover, er det ingen tvil om at smittetallene vi har nå er veldig høye når man ser coronapandemien under ett. Det er fremdeles ikke helt sikkert hvordan påsken har påvirket smittesituasjonen i byen, og denne uka starter ramadan som i likhet med påsken også kan bidra til smitte.

Det sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet foran den muslimske høytida som starter på tirsdag.

Byråden forteller videre at kommunen har hatt en god dialog med både byens moskeer og de muslimske nettverkene i byen, for å sørge for at de har oppdatert og riktig informasjon på flere språk om hvilket regelverk som gjelder.

- Moskeene jobber godt med dette, men det er veldig viktig at alle, i år som i fjor, unngår de tradisjonelle store måltidene etter solnedgang som under vanlige omstendigheter ville samlet mange mennesker. Det går dessverre ikke i år. Her spiller kommunene på lag med moskeene, men vi er helt avhengig av de formidler informasjon til sine medlemmer.

Dialogmøter

Byrådet har gjennom hele pandemien hatt dialogmøter med flere forskjellige innvandrerorganisasjoner og trossamfunn. Seinest sist fredag var ramadan tema på ett av disse møtene.

- I møtet presenterte kommunen det vi har av informasjonsmateriell og kampanjer som oversettes til ulike språk, og organisasjonene meldte inn hva de tenker å gjøre. Mange meldte inn gode planer, og de ble oppfordret til å gjennomgå sine nettsider og informasjonen de gir ut slik at den er oppdatert og i tråd med reglene som gjelder nå, sier Johansen.

Byråden har stor tro på at de aller fleste vil følge reglene.

- Samtidig er vi svært tydelige i vår kommunikasjon: Det er forbudt å flere enn to gjester i Oslo nå, og de som bryter dette kan bli bøtelagt av politiet. Det aller viktigste er dessverre å unngå å treffes. Så vet vi at dette er det som er nesten aller viktigst under ramadan så derfor har vi lagt vekt på å informere om andre og alternative måter å markere høytida på.

CHARTER-SVEIN: Svein Østvik brenner munnbindet sitt under coronaskeptikernes markering utenfor Stortinget. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Fraråder reise

Det er ikke bare sosiale sammenkomster som byråden håper at Oslos muslimer vil unngå i forbindelse med høytida. Han ber dem også om å holde seg hjemme.

- Vi har gått ut med en veldig tydelig fraråding av alle reiser utenlands i forbindelse med ramadan. Så får vi virkelig håpe at alle muslimer i Oslo kan feire ramadan på vanlig, sosialt vis neste år. Jeg vil også oppfordre den muslimske befolkningen til å være ekstra påpasselig disse ukene, teste seg ofte, holde seg hjemme når de er syke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer