Frykter ransbølge etter gjenåpningen

Forsikringsselskapet IF er bekymret for en massiv økning i lommetyverier etter åpningen av landegrensene. - Vanskelig å spå, sier politiet.

VERDISAKER: Lommetyver jobber sjeldent alene, sier Sigmund Clementz i IF forsikring. Illustrasjonsfoto: Andrey Popov / Shutterstock
VERDISAKER: Lommetyver jobber sjeldent alene, sier Sigmund Clementz i IF forsikring. Illustrasjonsfoto: Andrey Popov / Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er mindre enn to uker siden regjeringen valgte å fjerne alle restriksjoner og å åpne Norge igjen. Etter dette har helgene vært preget av store folkefester og kaos i flere byer.

Noe som har ført til økt arbeidsmengde for politiet, som ved flere anledninger har meldt om slåssing og fyll i gatene.

Forsikringsselskapet IF sier de foreløpig bare har fått inn et fåtall meldinger om ran eller tyverier og tror dette skyldes at folk fremdeles er i en gledesrus over åpningen.

De frykter imidlertid at dette raskt kan endre seg og ber folk om å være ekstra oppmerksomme i tida som kommer.

- Det vi frykter nå, er at vi vender tilbake til en normalsituasjon i samfunnet, hvor grensene åpnes og det er lettere for tyvene å bevege seg på tvers av grensene. Det kan føre til at vi får flere vinningskriminelle som opererer i Norge igjen, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i IF forsikring.

Han venter derfor en stor økning i denne typen kriminalitet.

- Viss risiko

Når det kommer til kategorien lommetyveri har heller ikke antall anmeldelser foreløpig skutt i været, bekrefter politiet overfor Dagbladet. Men de sier at dette kan endre seg tiden framover.

- Grensene har akkurat åpnet. Det er ikke utenkelig at de kommer etter hvert, de som vi kaller for profesjonelle lommetyver, sier Stig Vasbø, seksjonssleder på etterretningsseksjonen i Politiet enhet Oslo sentrum.

IKKE FUNNET: En frekk tyv stakk av med vannscooteren til Henrik Hagen, noe naboen fanget på film. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Privat Vis mer

Han sier de er den etaten som ofte opplever flest slike forhold, men at tallet for uke 38 bare var på 43 anmeldelser, mot 39 saker i uka før og 35 saker i uka før dette igjen.

- Frykter du at dette kan endre seg?

- Jeg frykter det ikke, men regner med at det kan skje og politiet er forberedt på det. Dette er et felt som er blitt satset på og gjort mye med, så vi vil fortsette å monitorere det til enhver tid og se hva som skjer videre på dette feltet, sier Vasbø.

Han sier det har vært en svært god periode under nedstengningen, mye grunnet at folk ikke har kunnet omgås på samme måte som før.

- Dette har resultert i at vi aldri har hatt så lite saker på dette feltet her før, men når samfunnet nå har åpnet opp igjen, så er det en viss risiko på at dette vil ta seg opp igjen.

- 350 tyverier for mye

Nøyaktig hvor stor økningen kan bli, mener Vasbø det er vanskelig å spå.

- Den store økningen vi hadde for noen år siden skyldtes blant annet profesjonelle mobile vinningskriminelle. Dette har vi hatt stort fokus på i flere år, og sett svært gode resultater av. Det handlet kort og godt om å ta ut de riktige, og gjøre noe med dem. Vi ønsker oss ikke tilbake til hvordan det var i 2012 da vi på det meste hadde cirka 18 000 anmeldelser i året.

Gjennomsnittet ligger på rundt 350 saker i måneden når det kommer til kategoriene for lommetyveri.

- Dette er et lavt antall i forhold til tidligere, men 350 tyverier er i utgangspunktet 350 tyverier for mye, sier seksjonslederen, som også skryter av at befolkningen er blitt flinkere til å ta vare på sakene sine.

Selv om trenden er positiv, så mener forsikringsselskapet IF at flere faktorer kan være med og bidra til økt andel lommetyverien framover.

- Nå står vi ovenfor den kommende julebordssesongen og det blir mye feiring framover. Erfaringsmessig så fører det også til mange flere tyverier, som for eksempel lommetyverier, sier Clementz til Dagbladet.

Opererer sjeldent alene

Hans råd er å ta en vurdering på hva man faktisk trenger å ha med seg ut i gatene når man skal handle, og vurdere om de gjenstandene kan være særlig attraktive for tyver. På noen steder er man også mer utsatt for lommetyverier.

- Jeg vet ikke om marsipangrisen er i butikkene ennå, men mange er i gang med å kjøpe julegaver allerede. I år møtes familiene igjen og man vil gjerne ta igjen det tapte, så det blir nok handelsbonanza og mye liv og røre, sier kommunikasjonssjefen.

Han sier en lommetyv sjelden opererer alene, men ofte sammen med en eller to andre personer. På den måten er det en som distraherer, mens den andre stjeler og overleverer til en tredje person som så forsvinner fra stedet.

- Når man oppdager tyveriet, vil de rundt deg være helt rene uten noe tyvegods på seg - for den siste er allerede over alle hauger, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Lommetyveri er dekket av reiseforsikring og dersom det skjer i hjemmet, så sier Clementz at en innboforsikring dekker både ran og tyveri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer