Maren Malthe-Sørenssen:  Ser ingen grunn til å peke ut villastrøkene som fortettningsområder. Foto: Håkon Sæbø, Finansavisen.
Maren Malthe-Sørenssen: Ser ingen grunn til å peke ut villastrøkene som fortettningsområder. Foto: Håkon Sæbø, Finansavisen.Vis mer

Frykter rasering av Oslos villastrøk

Arbeiderpartiet i Oslo vil ha bymessig fortetting i minst 500 meters radius fra ethvert T-bane- og togstopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Lokalvalgkampen er i innspurten, og et av de store temaene i hovedstaden er boligbygging. Høy tilflytting og sterkt eskalerende boligpriser har fått Arbeiderpartiet til å ta frem storslegga mot de borgerlige, som har hatt byrådsmakten i 18 år.

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre beskyldes for å være altfor passiv i å tilrettelegge for flere nye boliger. Arbeiderpartiets forslag er å tillate «bymessig fortetting» — altså blokkbebyggelse — i en radius på minst 500 meter fra ethvert T-bane- og togstopp i Oslo.

Overrasket - Vi er egentlig litt overrasket over at de i det hele tatt har kommet med dette forslaget. Hadde det vært mangel på tomter i Oslo, hadde saken vært en helt annen. Jeg tror ikke de vet hva de gjør, sier Maren Malthe-Sørenssen, Høyres fraksjonsleder for byutvikling, til Finansavisen.

Oslo Høyre har stukket passeren i samtlige av byens holdeplasser og stasjoner for tog og jernbane. En radius på 500 meter viser at omtrent halvparten av Oslos bebygde areal vil bli berørt om forslaget blir vedtatt.

Frykter resultatet - Jeg tror ikke Ap har gjort denne øvelsen, jeg tror ikke de har tatt frem passeren. Oslo er fjorden, Marka og den varierte byen i mellom. Dette vil ødelegge Oslos sjel, sier Høyre-politikeren til Finansavisen.

- Men er det ikke et godt poeng å bygge tett der det er god kollektivdekning?

- Jo, vi mener man må bygge ved kollektivknutepunkter. I tillegg er det klokt å transformere gamle industriområder, slik det skal gjøres i Groruddalen. Men vi trenger en variasjon av boliger over hele byen, slår Malthe-Sørenssen fast.

Ikke enig Malthe-Sørenssen kan ikke ha lest forslaget godt nok, hevder Anders Røberg-Larsen (Ap).

- Vi ønsker en gjennomgang av alle stasjonene for å vurdere nye boliger, sier Røberg-Larsen, fraksjonsleder av byutviklingskomiteen og leder for Grorud Arbeiderparti. Han avviser at det er snakk om noen rasering.

Flere nyheter Kan gi ytterligere nedside for renten og kronen
- Svak krone beste hjelp norsk økonomi kan få
Boliglånsrenten kan snart falle under 2 prosent?