Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter rente- og boligsjokk

Hvis Norges Bank ikke hever renten denne uka.

FRYKTER RENTE- OG BOLIGSJOKK: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen. Foto: Are Haram/Finansavisen.
FRYKTER RENTE- OG BOLIGSJOKK: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen. Foto: Are Haram/Finansavisen. Vis mer

(Finansavisen): Helgens droneangrep mot Saudi-Arabias største oljeinstallasjoner har stengt ned 50 prosent av landets produksjon, og satt fyr på oljeprisen.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mener at oljeprishoppet vil få Norges Bank til å øke styringsrenten på denne ukas rentemøte.

– Rentehopp gir balanse

– Nå har Norges Bank hevet rentene tre ganger til 1,25 prosent. BNP vokser bra i Norge, drevet opp av høy aktivitet i oljesektoren. Det meldes om problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft på Vestlandet, og lønningene er på vei opp. Samtidig stimuleres økonomien av en ekstremt svak kronekurs, og av at lange renter har falt som følge av forhold i andre land, skriver hun i en månedsrapport sluppet mandag.

Holvik mener norsk økonomi vil vokse vesentlig svakere de neste åra, og erkjenner at behovet for veldig mye høyere renter ikke er veldig stort.

– Men, en renteøkning denne uka vil balansere ut den ekstra stimulansen som nå skjer i form av svak kronekurs og lave lange renter. I tillegg er det høy risiko for at valgtilbakegangen for regjeringspartiene vil kunne lede til at pengebruken over statsbudsjettet øker, fortsetter sjeføkonomen.

Prisvekst skyter fart?

Det mer sannsynlige ifølge Holvik er at veksten i norsk økonomi vil dempes gradvis, og at det vil ta noe tid før avdempingen skjer.

– Hvis oljeprisen stiger, oljeinvesteringene skyter ny fart neste år, handelskonflikten dempes, finanspolitikken blir mye mer ekspansiv både i Norge og våre naboland, eller de nye kommunestyrene setter i gang med store nye investeringer, kan risikoen bli at pris- og lønnsveksten på ny skyter fart, skriver sjeføkonomen.

– Faren er at det gjør pris- og lønnsveksten mye høyere enn hos våre handelspartnere, og konkurransekraften forvitrer. Skulle Norges Bank i en slik situasjon havne bakpå og bli tvunget til å sette renten kraftig opp på et seinere tidspunkt, vil det utgjøre en betydelig risiko for boligmarkedet, legger Holvik til.

– En liten tur opp

Hun tror og mener derfor det er riktig av Norges Bank å heve renten med nye 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent torsdag, og å signalisere at det kan tenkes at renten skal settes noe mer opp framover.

– Men mest sannsynlig blir torsdagens renteøkning den siste på lenge. Og ser en på markedets forventninger til fem års fastrente med start om fem år, er det på ekstremt lave nivåer. Renten skal ned etter hvert, men først altså en liten tur opp nå på torsdag, skriver sjeføkonomen.

Andre økonominyheter:
Over 130.000 kroner pr. kvadratmeter på Grünerløkka
Her får de ansatte betalt for å gå i sokkelesten på jobb

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media