Frykter Røkkestyrt havforskning

- Departementet må gå inn og sikre Havforskningsinstituttets troverdighet, mener Lars Haltbrekken.

 GÅR UT OVER TROVERDIGHETEN: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er sterkt kritisk til dobbeltrollene til nåværende og tidligere styremedlemmer i Havforskningsinstitutet. Foto: SCANPIX.
GÅR UT OVER TROVERDIGHETEN: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er sterkt kritisk til dobbeltrollene til nåværende og tidligere styremedlemmer i Havforskningsinstitutet. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladet har denne uka avslørt tette bånd mellom Havforskningsinstituttet og Kjell Inge Røkke.

Den mektige fiskeritoppen Leiv Grønnevet satt lenge som styreleder ved instituttet. Samtidig var han styremedlem i Røkke-selskapet Aker Seafoods og drev lobbyvirksomhet for Aker BioMarine da selskapet trengte krillkonsesjoner. Lisbeth Berg-Hansen sitter fortsatt som styremedlem både ved instituttet og i Akersystemet.

— Dette er utrolig uheldige koblinger som er veldig alvorlig for det som skal være en uavhengig forskningsinstans. Nå må Fiskeridepartementet rydde opp og sikre troverdigheten til Havforskningsinstituttet, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

I går gikk varamedlem i Havforskningsinstituttets styre, Arne Pedersen, ut med knallhard kritikk av rolleblanding og særfordeler for Kjell Inge Røkke. Naturvernforbundets leder er ikke mildere i tonen.

— Røkkestyrt forskning
—Jeg frykter at vi får en Røkkestyrt fiskeriforskning som bare bygger oppunder det Røkke gjør, der han sitter på begge sider av bordet både i forhold til uttaket av krill og hvor stort uttaket skal være, sier Haltbrekken.

Han er ikke overrasket over at Røkke har sikret seg en døråpner som Leiv Grønnevet.

— At Røkkes selskaper holder på denne måten, forundrer meg ikke veldig mye. Ingen kan la seg overraske over at Røkkes konserner ønsker store uttak av viktige havressurser. Men her snakker vi om hele økosystemet i Antarktis. Krillen er en kjempeviktig del av økosystemet, sier Haltbrekken.

Han er kritisk til det store uttaket.

- TOK REGNINGA FOR RØKKE: Fisker og varastyremedlem i Havforskningsinstituttet, Arne Pedersen, mener instituttets krilltokt kun kom Røkke til gode. Foto: Ingjerd Telle.
- TOK REGNINGA FOR RØKKE: Fisker og varastyremedlem i Havforskningsinstituttet, Arne Pedersen, mener instituttets krilltokt kun kom Røkke til gode. Foto: Ingjerd Telle. Vis mer

— Regjeringen og forvaltningen må huske at Aker er et internasjonalt, aggressivt ressursselskap. De må behandles deretter selv om de er norske, sier Haltbrekken.

Har tillit
Fiskeriminister Helga Pedersen deler ikke Haltbrekkens bekymring.

— Etter mitt syn skader dette ikke troverdigheten til Havforskningsinstituttet. Jeg har tillit til at styret håndterer problemstillinger knyttet til habilitet på en ryddig måte. Jeg har ikke noe grunnlag for å tro at det ikke har vært tilfelle også i denne saka. Så vidt jeg har kjennskap til, har Leiv Grønnevet fratrådt på alle de styremøtene der toktet i Sørishavet ble behandlet, skriver Pedersen i en e-post til Dagbladet.

 KRILLBÅTEN: Røkkes Saga Sea. Foto: SCANPIX.
KRILLBÅTEN: Røkkes Saga Sea. Foto: SCANPIX. Vis mer
 HAR FLINKE FOLK: Kjell Inge Røkkes nettverk består av flere tidligere statsråder. Foto: SCANPIX.
HAR FLINKE FOLK: Kjell Inge Røkkes nettverk består av flere tidligere statsråder. Foto: SCANPIX. Vis mer