Frykter russisk «kjøttkvern» i Ukraina

Ukrainas forsvarssjef advarer om en snarlig russisk storoffensiv, med metoder som i andre verdenskrig. Oberstløytnant Palle Ydstebø tror russerne i så fall vil mislykkes.

AVGJØRENDE: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror dette kan bli avgjørende for hvem som går seirende ut av krigen i Ukraina. Vis mer
Publisert

Mens russiske soldater har hendene fulle med å forsterke sine forsvarslinjer, advarer Ukrainas forsvarsminister om en snarlig russisk storoffensiv.

- De prøver trolig å starte neste angrepsbølge i februar, som i fjor. Det er planen deres, sier Oleksij Reznikov til The Guardian.

Det begrunner han med at siste halvpart av 300 000 soldater som Russland mobiliserte i høst, da vil være godt nok trent til å settes inn.

Andre høytstående militære sjefer tror en russisk storoffensiv kan komme allerede i januar.

- Noe av det farligste

- I beste fall i mars, og i verste fall i slutten av januar, sier forsvarssjefen, general Valerij Zaluzjnyj, til The Economist.

- Det er nok en mulighet, sier Palle Ydstebø, oberstløytnant ved Krigsskolen.

GAMLE KRIGSSTRATEGIER: Ifølge Storbritannias forsvarsdepartement tar Russland i bruk krigsstrategier som har vært uforandret siden andre verdenskrig. Her fra slaget om Stalingrad i 1942. Foto: NTB Scanpix
GAMLE KRIGSSTRATEGIER: Ifølge Storbritannias forsvarsdepartement tar Russland i bruk krigsstrategier som har vært uforandret siden andre verdenskrig. Her fra slaget om Stalingrad i 1942. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er noe de kan frykte. For Ukraina er det noe av det farligste som kan skje, sier han.

Selv tror han likevel ikke at en russisk offensiv kan komme så raskt.

- Jeg tror ikke Russland klarer å bygge opp tilstrekkelig gode styrker på så kort tid, sier han til Dagbladet.

- Vil ikke lykkes

I motsetning til mange andre, mener Ukrainas forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj at mobiliseringen av 300 000 russiske soldater «har virket».

Forsvarsminister Reznikov beskriver russernes taktikk som en «kjøttkvern»: Å kaste inn så mange soldater som mulig, for å vinne gjennom tallmessig overlegenhet.

«KJØTTKVERN»-STRATEGI: Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov beskriver russernes angrepstaktikk som en «kjøttkvern»: Å kaste inn så mange soldater som mulig for å vinne ved hjelp av overtall. Foto: NTB Scanpix/Johan Nilsson
«KJØTTKVERN»-STRATEGI: Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov beskriver russernes angrepstaktikk som en «kjøttkvern»: Å kaste inn så mange soldater som mulig for å vinne ved hjelp av overtall. Foto: NTB Scanpix/Johan Nilsson Vis mer

Men Ydstebø tror ikke en slik taktikk, benyttet av Sovjetunionen under andre verdenskrig, vil fungere nå.

- De har ikke den tallmessige overmakten lenger, sier han, og slår fast at russiske styrker har lidd store tap og har nok med å forsvare seg.

Hvis de likevel prøver et angrep nå, tror han ikke de vil lykkes.

- Sannsynligheten for å lykkes vil ikke være spesielt store, mot friske, godt trente og godt utrustede ukrainske soldater.

- Vil utnytte vinteren

Av de 300 000 mobiliserte i høst, anslår Ydstebø at en fjerdedel er sendt inn i Ukraina, mens halvparten er under opptrening. Den siste fjerdedelen anser han som en reserve som også vil trenge opptrening.

Derfor tror han ikke en russisk storoffensiv vil komme før i april eller mai.

I mellomtida tror Ydstebø ukrainerne kan fortsette gjenerobringen, hvis de kan bygge opp tunge mobile grupper som kan slå til ved fronten.

Han sier at Ukraina er bedre skodd for vinterkrig enn Russland, med bedre utstyr, trening og motivasjon.

- FORTSETTER GJENEROBRING: Oberstløytnant Palle Ydstebø tror Ukraina vil benytte seg av vinteren til å fortsette gjererobringen av russiskokkuperte områder lengst øst i Ukraina. Bildet viser ukrainske soldater ved fronten på grensa mellom Kharkiv og Luhansk-regionene i forrige måned. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Vitalii Hnidyi
- FORTSETTER GJENEROBRING: Oberstløytnant Palle Ydstebø tror Ukraina vil benytte seg av vinteren til å fortsette gjererobringen av russiskokkuperte områder lengst øst i Ukraina. Bildet viser ukrainske soldater ved fronten på grensa mellom Kharkiv og Luhansk-regionene i forrige måned. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Vitalii Hnidyi Vis mer

Ifølge Ydstebø er Luhansk i nordøst og Zaporizjzja rett nordøst for den russiskokkuperte Krim-halvøya høyaktuelle for ukrainske angrep, fordi de da vil kunne avskjære russiske forsyningslinjer.

- Jeg tror Ukraina vil prøve å utnytte vinteren for det den er verdt, sier Palle Ydstebø.

- Uforandret siden verdenskrigen

Militæreksperter peker nå på paralleller til andre verdenskrig.

I en oppdatering fredag skrev Storbritannias forsvarsdepartement at russerne bruker en gammel oppskrift når de graver sine skyttergraver.

«De russiske konstruksjonene følger tradisjonelle militære planer for å forskanse seg, stort sett uforandret siden andre verdenskrig», skriver britenes forsvarsdepartement.

IKKE OVERLEGNE LENGER: - Russerne har ikke den tallmessige overlegenheten lenger, mener oberstløytnant Palle Ydstebø . Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE OVERLEGNE LENGER: - Russerne har ikke den tallmessige overlegenheten lenger, mener oberstløytnant Palle Ydstebø . Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ifølge britene gjør slike konstruksjoner russerne sårbare for moderne presisjonsangrep.

De ser byggingen av store forsvarslinjer som en ny illustrasjon på at russerne vender tilbake til en type krigføring som «er forlatt av de fleste vestlige militærstyrker de siste tiåra».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer