Frykter russisk mafia i Finmark

Politiet i Vadsø frykter at den russiske mafiaen kan være i ferd med å etablere seg i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil undersøke om mafiaen er innblandet i hallikvirksomhet og ulovlig spritsalg i Vadsø politidistrikt. Måten dette organiseres på, er typisk for den russiske mafiaen, sier politiinspektør Christine Gangåssæter ved Vadsø politidistrikt til NTB.

Hun ser heller ikke bort fra at virksomheten kan føre til økt smugling av narkotika og sigaretter.

Hver uke kommer en buss med russiske kvinner til Skipagurra. Lokalt omtales den bare som kvinnebussen.

Politiet tror at dette er kvinner som selger kroppen sin til norske menn, og det er mistanke om at prostitusjonen er organisert. I såfall er virksomheten ulovlig. Men politiet blir møtt av en mur med taushet når de forsøker å komme til bunns i saken.

Turistvisum

- Spør vi kvinnene, så nekter de for at de prostituerer seg. De er bare på besøk i Norge på vanlig turistvisum, hevder de. Spør vi menn som har hatt kontakt med dem, forteller de at det er deres russiske kjærester som har vært på besøk. Også de benekter både spritsalg og prostitusjon, sier Gangåssæter.

Hun sier at det er svært problematisk for politiet å få håndfaste bevis i saken, fordi mennene henter kvinnene når bussen kommer og har dem hjemme hele helgen.

- Dermed gjør de det nesten umulig for oss å bevise at dette dreier seg om prostitusjon, sier politiinspektøren.

Gangåssæter har vært i kontakt med Økokrim som har opplyst at måten prostitusjonen og spritsmuglingen ser ut til å være organisert på, er typisk for den russiske mafiaen.

- Dersom det er mafiaen som står bak, er det i såfall nordmenn som hjelper dem å få fotfeste i landet. Vi har grunn til å tro at det er eller er i ferd med å bli etablert kontakter også på norsk side, sier hun.

(NTB)