Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter russisk miljøbombe

Norge ber nå om å få nøyaktige opplysninger om hvor Russland har lagret enorme mengder ulovlige kjemiske stridsmidler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjemiske våpen er så giftige at de utgjør en mer akutt trussel mot mennesker og natur enn de radioaktive avfallslagrene, sier Thomas Nielsen i Bellona til Dagbladet.

Forsvarets Forskningsinstitutt har bedt Utenriksdepartementet ta kontakt med FN-organisasjonen som samler opplysninger om kjemiske stridsmidler, for å få tak i russiske data som inntil nå har vært holdt tilbake.

Venter spent

- Vi venter spent på hva vi får vite. Russland har hittil bare opplyst at de totalt har 40 000 tonn kjemiske stridsmidler, og at de er lagret sør i landet, sier forskningssjef Bjørn Johnsen ved Forsvarets Forskninginstitutt (FFI) til Dagbladet.

Ifølge finske kilder skal imidlertid 3000 tonn av disse uhyre giftige våpnene være lagret i grenseområdene mot Norge og Finland. Det er også meldt at noen trailerlass med slike stridsmidler er dumpet i de samme traktene. Opplysningene er ikke bekreftet på russisk hold.

- Det er ikke noen grunn til å tvile på de offisielle russiske kommentarene, men samtidig er det rart at de ikke skal ha lagret disse stridsmidlene i et så stort og viktig militærdistrikt som grensetraktene mot Finland og Norge, påpeker Bjørn Johnsen ved FFI.

Russland har sammen med 105 andre land ratifisert FN-avtalen om forbud mot og ødeleggelse av kjemiske våpen. I avtalen inngår det også at landene innen en frist må opplyse hvor disse stridsmidlene er lagret og hvor store de er.

Fristen ute

Tidsfristen løper ut i disse dager, og det er bakgrunnen for at FFI har bedt UD innhente opplysningene fra konvensjonens sekretariat i Haag i Nederland.

Ifølge Bellona har Russland dumpet kjemiske stridsmidler i Kvitsjøen og langs kysten av Novaja Semlja.

- Men det har vært vanskelig å få tak i eksakte opplysninger, sier Thomas Nielsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!