Undersjøisk militæraktivitet:

Frykter russisk sabotasje av disse

Russisk militær undervannsaktivitet kan være en trussel for undersjøiske informasjonskabler, mener Storbritannias forsvarssjef.

INFORMASJONSKABLER: Undersjøiske informasjonskabler står for mesteparten av infotrafikken. Den britiske forsvarssjefen er bekymret for at russisk undervannsaktivitet truer disse. Foto: Guosong Zhang/Havforskningsinstituttet
INFORMASJONSKABLER: Undersjøiske informasjonskabler står for mesteparten av infotrafikken. Den britiske forsvarssjefen er bekymret for at russisk undervannsaktivitet truer disse. Foto: Guosong Zhang/Havforskningsinstituttet Vis mer
Publisert

Det skriver The Times London.

Til avisa sier den britiske forsvarssjefen Sir Tony Radakin at han er bekymret for den store økningen i russisk ubåt- og undervannsaktivitet de to siste tiåra. Videre mener han at programmet har som intensjon å true og potensielt utnytte undervannskablene som sørger for store deler av informasjonsutvekslingen i verden.

- Det er via disse kablene at mesteparten av informasjonstrafikken går. Russland har bygget opp en kompetanse som potensielt kan medføre en trussel for undervannskablene og som gjør at de kan utnytte dem, sier han til avisa.

- Krigshandling

På spørsmål om et forsøk på å kutte kablene kan være en russisk krigshandling, svarer han «potensielt, ja».

BEKYMRET: Den britiske forsvarssjefen, Sir Tony Radakin, mener at det Russlands undersjøiske program har som intensjon å true undervannskablene. Foto: Andrew Matthews/PA Photos
BEKYMRET: Den britiske forsvarssjefen, Sir Tony Radakin, mener at det Russlands undersjøiske program har som intensjon å true undervannskablene. Foto: Andrew Matthews/PA Photos Vis mer

Det britiske forsvaret beskytter undersjøiske kabler fra russiske ubåter blant annet i Nord-Atlanteren. En kollisjon mellom en britisk fregatt og en russisk ubåt i 2020 ble rapportert første uka i januar, noe som ga fart på spekulasjonene rundt den russiske aktiviteten i forbindelse med disse undersjøiske kablene, ifølge The Times London.

Høy pris for Russland

Nato-sjef Jens Stoltenberg hadde fredag et hastemøte om situasjonen i Ukraina. Utenriksministrene i de 30 medlemslandene var innkalt, og temaet var hvordan de skal stille seg til russiske krav.

- Nye aggressive handlinger fra Russland mot Ukraina vil få konsekvenser og vil komme med en høy pris for Russland, sa Stoltenberg etter møtet.

Det skriver Nato i en pressemelding. Denne uka skal Nato forhandle med Russland.

ADVARER: Nato-sjef Jens Stoltenberg advarte om en reell fare for russisk invasjon av Ukraina, under møtet med medlemslandene forrige uke. Foto: John Thys/AFP
ADVARER: Nato-sjef Jens Stoltenberg advarte om en reell fare for russisk invasjon av Ukraina, under møtet med medlemslandene forrige uke. Foto: John Thys/AFP Vis mer

Klare til å ta nødvendige steg

- Russlands handlinger undergraver sikkerheten i Europa. Vår strategi handler om et sterkt forsvar kombinert med dialog. Det er positivt at Russland nå er forberedt på å snakke - fordi når spenningen er høy blir dialog enda mer viktig, uttalte Stoltenberg i en pressemelding i forkant av møtene.

Etter møtene forrige uke gjorde Stoltenberg det klart at Nato alltid vil være klare til å ta nødvendige steg når det kommer til forsvar av medlemslandene, noe som også kan innebære å styrke det om nødvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer