Frykter sabotasje fra Hillary-tilhengere

«Beredskapstropp» med Obama-plakater skal hindre tv-skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På mandag starter demokratenes fire dager lange landsmøte, også kalt konventet, i Denver i Colorado.

Det gigantiske politiske fesjået vil bli det mest mediedekkede noensinne, og store deler av arrangementene vil bli direkteoverført på tv - ikke minst Barack Obamas utendørs kroningstale på byens spektakulære baseballstadion, som rommer 76 125 mennesker.

Et at de sentrale formålene med Denver-uka for demokratene blir å vise at partiet er samlet, selv etter den bitre nominasjonsvalgkampen mellom Hillary Clinton og Obama.

Står klare med plakatene

I forkant har de to tidligere rivalene blitt enige om at Hillarys navn skal bli værende på stemmsedlene under den formelle nominasjonsprosessen på møtet, en gest som ikke vil få praktisk betydning - selv om det er knyttet spenning til hvor mange som vil markere sin Clinton-lojalitet.

Seansen har blitt kalt et følelsesladd «katarsis» av Clinton selv, og er ment å begrave stridsøksa en gang for alle mellom de to leirene i partiet.

Men ikke alle Hillary-tilhengere vil nøye seg med en tekkelig symbolsk markering for så å stille seg bak Obama. Partitoppene frykter at det skal dukke opp situasjoner foran de mange hundre tv-kameraene som på ingen måte samsvarer med budskapet om at alle demokrater nå står sammen i kampen mot McCain.

Ifølge Politico.com har Hillary nå etablert et eget team på hele 40 personer som skal bistå hennes tilhengere, men også sørge for at ingen av dem deltar i pinlige anti-Obama-demonstrasjoner i møtesalen.

KOMPLISERT FORHOLD: Demokratenes landsmøte er ment å markere slutten på striden mellom Barack Obama og Hillary Clinton, men partitopper frykter at sårene kan bli revet opp på direktesendt tv.
KOMPLISERT FORHOLD: Demokratenes landsmøte er ment å markere slutten på striden mellom Barack Obama og Hillary Clinton, men partitopper frykter at sårene kan bli revet opp på direktesendt tv. Vis mer

- Hvis folk kommer ned dit på gulvet og begynner å blåse i kazoo og lage en scene, så vil vi forsikre oss om at vi har folk til å stå foran dem med Obama-plakater, sier en en kilde som er involvert i den spesielle planleggingen, til Politico.com.

Clinton-staben påberoper seg å ha fått 18 millioner stemmer i løpet av nominasjonsvalget, og mange av Hillarys delegater stiller høye krav til hvilke roller den store minoriteten skal få i den videre Obama-valgkampen. Noen krever at Clinton må bli visepresidentkandidat - per i dag et svært urealistisk scenario.

- Vi jobber tett med Obamas stab for å være sikre på at vi får et spennende og samlende konvent. Innpiskerne i vår delegasjon er, sammen med Obama-delegasjonens innpiskere, en del av et team som kommer til å være i møtesalen og sørge for at delegatene har alt de trenger, sier Clinton-talskvinne Kathleen Strand.

Ifølge Politico skal flere av de tidligere Clinton-medarbeiderne ha vært skeptiske til å være «politi» overfor egne tilhengere, men gruppen på 40 ble likevel raskt fylt opp, fordi jobben ga tilgang til svært ettertraktede akkrediteringer til salen.

- Kan bli offentlig splittelse

Washington Posts velinformerte blogger Chris Cillizza tror Hillary-fans kan bli plagsomme i kjølvannet av Obamas utnevnelse av visepresidentkandidat hvis den kommer for tett opp mot starten på landsmøtet.

Offentliggjøringen kan, som Dagbladet.no tidligere har skrevet, komme når som helst, men i skrivende stund er det mindre enn fire døgn til Denver-sirkuset er i gang.

• Les også: Her er Obamas mulige kandidater

«Forutsatt at Hillary ikke er Obamas valg som visepresidentkandidat, og det ser det ut til å være ganske trygt å anta nå, så vil det være ekte misnøye i enkelte sirkler fordi Clinton blir dumpet. Den misnøyen kommer ikke til å være oppløst på 48, eller ikke engang 72 timer fra kandidaten blir kjent til landsmøtet starter, noe som kan føre til mer offentlig splittelse under konventet enn det partipampene liker», skriver The Fix.

Han ramser opp fordeler og ulemper ved Obamas oppsiktsvekkende lange «betenkningstid».

<B>BITTER PILLE Å SVELGE:</B> Hillary er nå aktiv i Obamas valgkamp på en rekke arrangementer, men ikke alle tilhengerne holder seg så godt i skinnet som her.