Frykter Saddams rakettjuks

Rakettene Saddam vil bevare kan være ledd i en hemmelig plan om nå mål langt utenfor Iraks grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpeninspektørenes leder Hans Blix forlanger at Irak starter destruksjonen av rakettene innen lørdag denne uka. Tester har vist at rakettene kan nå mål 183 kilometer fra utskytingsstedet, mens FN har satt en grense på 150 kilometer.

Saddam Hussein benekter i tv-intervjuet selskapet CBS sendte i natt at al-Samoud-rakettene bryter bestemmelsene og flere kommentatorer mener det er urimelig å kreve at rakettene skal ødelegges rett før et ventet amerikansk-britisk angrep.

Våpeneksperter The Times har snakket med, mener imidlertid at rakettene kan utstyres slik at de kan nå Jerusalem og Tel Aviv.

Raketten al-Samoud 2 er designet slik at den har plass til to rakettmotorer, skriver Times.

To motorer

Ekspertene avisa har snakket med, opplyser at Irak har brutt et pålegg fra FN om å begrense våpenets diameter til 600 millimeter. Det forbudet kom i 1994. I tillegg skal irakerne ha brutt et forbud fra 97 mot å bruke visse bakke til luft-motorer i rakettene, som er konstruert for å angripe mål på bakken.

FNs våpeninspektører slår fast at al-Samoud 2 har en diameter på 760 millimeter. Dermed kan den ha plass til to russiske Volga SA2-motorer i stedet for den ene raketten opprinnelig er bygd for.

- Du kan plassere to motorer der, sier den tidligere våpeninspektøren Tim McCarthy. Slik kan rekkevidden økes to til tre ganger.

FN-inspektørene mistenker at Irak forsøker å kopiere Indias Prithvi-raketter. De kan frakte en 1000 kilos sprengladning og er dermed i stand til å levere atomvåpen.

OMSTRIDT: Irak tester en al-Samoud 2-rakett ved Rafah-basen 90 km vest for Bagdad 23 februar i år.