Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Russland

Frykter Salah ødelegger russernes fotballfest

Men russiske fans er klare for å banke Egypt. I hvert fall på tribunene.

VIL HEIE HØYEST: Nikita, Olga, Dmitrij og Anastasia fra Ekatarinaburg lover å støtte sitt lag i kveldens skjebnekamp. Foto: Dagbladet / Sergej Gratsjov
VIL HEIE HØYEST: Nikita, Olga, Dmitrij og Anastasia fra Ekatarinaburg lover å støtte sitt lag i kveldens skjebnekamp. Foto: Dagbladet / Sergej Gratsjov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er fotballfeber i Russland. Åpningskampen i årets VM, som Russland sensasjonelt vant 5 - 0 mot Saudi-Arabia, har gitt det på forhånd nederlagsdømte Russland vind i seilene, og håp i hjertene.

Vil gi alt

Klokka ni i kveld lokal tid (klokka åtte norsk tid) møter Russland Egypt på Krestovskij stadion i St. Petersburg, som har plass til 66 800 tilskuere. Og de - nettopp tilskuerne - er klare.

- Vi er villige til å gi alt for Russland i denne kampen, sier Dmitrij, rett utenfor fan-sonen ved den kjente Blods-kirken i sentrum av St. Petersburg.

- Det er historisk å arrangere VM, og se å sitt eget lag spille på hjemmebane. Det er en sjanse i livet, sier Dmitrij. Han er sammen med Kirill, Olga og Anastasia, og har kommet fra millionbyen Ekatarinaburg i Ural for å støtte sitt lag, et Russland i en sjelden framgang.

Et sannhetens øyeblikk

- Vi er jo veldig spente, kanskje vi ikke fikk ordentlig motstand i åpningskampen. Men jeg er optimist, og tror på 2 - 0 til Russland, sier Dmitrij. Sønnen Kirill er også optimist, og tror på 2 - 1 til Russland, i en kamp som vil være et sannhetens øyeblikk for vertslandet.

For enten så viser kveldens kamp at resultatet i åpningskampen mot Saudi-Arabia var et blaff, eller så viser kveldens kamp at Russland har noe å fare med i årets VM.

Jokeren i dagens kamp er trolig uansett Liverpool-stjerna Mohamed Salah, som er tilbake på Egypts lag etter skade. Det vet også supporterne fra Ektarinaburg.

- Salah blir farlig. Han må stenges inne, sier Dmitrij.

VIL HEIE HØYERE: Sadi, Nada, Hebba og Ahmed ( som Farao) tror på Mohamed Salah, og lover å heie høyere. Foto: Sergej Gratsjov /Dagbladet
VIL HEIE HØYERE: Sadi, Nada, Hebba og Ahmed ( som Farao) tror på Mohamed Salah, og lover å heie høyere. Foto: Sergej Gratsjov /Dagbladet Vis mer

Et himmelsk hærtog

De trommer for allerede skakke trommehinner, og over de dundrende rytmene synger sylskarpe blåsere, der et åpenbart improvisert orkester plutselig dukker opp. Det er et hærtog av himmelske proporsjoner - fra Egypt - som kommer inn fra venstre, fra indre venstre, og legger en lissepasning til våre venner fra Ekatarinaburg, som tar imot og demper ballen av øredøvende trommer og blåsere på vennlig vis.

- Vi skal i hvert fall vinne kampen om lyden på tribunene, sier Dmitrij med et flir, peker på de egyptiske supporterne, og går til fan-sonen, dit han og følget fra Ekatarinaburg skal først, før de skal ut til Kristovskij stadion for å se selve kampen.

- 2 - 1, til Russland, sier Kirill, og korrigerer faren med et smil.

Salah er nøkkelen

At kveldens kamp kommer til å dreie seg om Salah gir trøst for Egypt-supporterne som også setter sitt preg på kamp byen St. Petersburg i timene før kampen.

BALLEN ER RUND: Egyptiske og russiske supportere triller ball. Sammen. Foto: Sergej Gratsjov / Dagbladet
BALLEN ER RUND: Egyptiske og russiske supportere triller ball. Sammen. Foto: Sergej Gratsjov / Dagbladet Vis mer

- Salah blir nøkkelen for oss. På papiret er Egypt et bedre lag enn Russland. Vi har ikke noe annet valg, vi må vinne idag, sier Ahmed, for anledningen kledd ut som Farao.

- Selv om det selvsagt er mange flere russiske supportere på tribunen, så skal vi rope høyere, lover Ahmed. Nada legger til at det ble solgt 5000 billetter til Egyptiske supportere, det var alt de fikk.

Politisk landskamp

- Til slutt, en annen landskamp, hvem er best av el-Sisi og Putin?

(I parentes bemerket: Abdel Fattah el-Sisi, ble i mars i år gjenvalgt til Egypts president med 97 prosent av stemmene, bare en uke etter at Vladimir Putin ble gjenvalgt som Russlands president med 67 prosent av stemmene).

- Det er like gode, sier Ahmed med et bredt glis.

Også russisk sports-presse er opptatt av Salah. Russlands største sportsavis, soprts.ru skriver at nøkkelen til Russisk triumf ligger i å gjerde inne Salah. De skriver at han er en av de raskeste og farligste spissene i verden, og at det i år bare har vært Manchester Uniter og trener Jose Mourinho som har klart å stoppe Salah effektivt.

Da er alt klart for et sannhetens øyeblikk, i et Russland i fotballmodus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media